NavMenu

Počela dvodnevna Konferencija "Budućnost tržišta kapitala na Balkanu" - Balkanska berza u skoroj budućnosti?

Izvor: Danas Utorak, 07.06.2005. 11:35
Komentari
Podeli

Posle najnovijih zbivanja u Evropskoj uniji i jačanja neizvesnosti oko planiranog priključenja zemalja Balkana evropskoj dvadesetpetorici sve više raste potreba za razvojem regionalnog tržišta kapitala kako bi se privukli investitori u region. Jedna od mogućnosti je i osnivanje regionalne berze, poput Varšavske, koja je odigrala veoma značajnu ulogu u procesu tranzicije u regionu centralne Evrope, izjavio je Džek Barbanel, direktor Media Internacional Group prve međunarodne poslovne konferencije "Budućnost tržišta kapitala na Balkanu" čiji je organizator NIP E Press.

Zalažući se za ubrzan razvoj regionalnog tržišta kapitala koje je za sada tek u povoju, potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus istakao je da za razliku od robne trgovine u trgovini kapitalom postoje brojne prepreke u svim zemljama i one su uglavnom rezultat platnobilansnih teškoća. Kada je o našem tražištu kapitala reč, Laubus je uz priznanje da je ono najmanje raslo, naglasio da su neke suštinske promene u odnosu na 2001.godinu ipak učinjene.


Sve više se trguje akcijama a ne isključivo državnim obvezniciama kao na početku, sve je više onih koji trguju dugoročnim, a ne kratkoročnim hartijama od vrednosti. Rastu svi oblici trgovine u apsolutnom iznosu što govori o povećanju dubine tržišta kapitala - zaključio je Labus, i dodao da je zahvaljujući zakonodavnoj regulativi rizik trgovanja hartijama od vrednosti značajno smanjen.
Govoreći u ime IFC koja je kao ogranak Svetske banke u svim zemljama u tranziciji pomagala svojim ulaganjima razvoj tržišta hartija od vrednosti, Roberto Albiseti je kao posebnost Srbije istakao nedostatak domaće štednje i pozvao Vladu da merama ekonomske politike učini sve kako bi domaća štednja postala pravi izvor finansiranja. Prema njegovim rečima, preduslov za razvoj regionalnog tržišta kapitala je stalan rad na unapređenju poreskih režima u zemljama Balkana, pravnoj infrastrukturi i makroekonomskoj stabilnosti. Milko Štimac, predsednik Komisije za hartije od vrednosti, pozvao je srpski parlament da pre letnje pauze usvoji paket zakona koji se odnose na rad tržišta kapitala, među kojima je i zakon o preuzimanju ili investicionim fondovima, bez kojih tržište dalje ne može da se razvija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.