NavMenu

"Galenika" uvećala proizvodnju za 26%

Izvor: Tanjug Četvrtak, 09.04.2015. 16:00
Komentari
Podeli
(Foto: galenika.rs)
Kompanija "Galenika" je u prvom kvartalu ove godine proizvela 9,4 miliona pakovanja lekova i drugih farmaceutskih proizvoda, što je 1,0% iznad plana, a za 26% više nego u prvom tromesečju prošle godine, izjavio je danas Tanjugu v.d. direktora "Galenike", Nedeljko Pantić.

Pantić, koji je na funkciji v.d. direktora "Galenike" od kraja prošle godine, kaže da je fabrika u proteklih godinu i po dana uspela da sopstvenim snagama, reorganizacijom i smanjenjem troškova poslovanja, preokrene silazni trend poslovanja u rast, ali da se došlo do tačke kada je za sledeću fazu rasta neophodna podrška države.

- Od toga i zavisi kako će "Galenika" proći kroz ovu 2015. godinu u kojoj obeležava 70 godina postojanja i kako će nastaviti dalje - naglasio je on.

Nekada najveća domaća farmaceutska kompanija u ovoj godini obeležava sedam decenija poslovanja, a sudeći po najnovijim podacima o poslovanju u prvom ovogodišnjem kvartalu, oporavak proizvodnje i prodaje se nastavlja, uprkos agoniji koja za zemunsku fabriku lekova traje već godinama.

- Vrednost proizvodnje u prvom ovogodišnjem kvartalu je 1,83 milijarde dinara, što je četiri odsto više u odnosu na plan, dok je u odnosu na prošlu godinu vrednost proizvodnje veća za 38%. Što se tiče realizacije za prva tri meseca, ona iznosi 1,8 milijardi dinara, odnosno 91% planirane, a devet odsto više u odnosu na proteklu godinu - naveo je Pantić.


Prema njegovim rečima, prodaja na domaćem tržištu povećana je za devet odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine, a što se tiče izvoza, realizacija je veća za devet odsto u odnosu na prošlogodišnju, ali je realizovano tek 52% u odnosu na plan, "jer je lestvica postavljena visoko u planu izvoza za 2015. godinu".

Rast proizvodnje i dobiti iz tekućeg poslovanja u 2014. godini, nastavak rasta u prvom kvartalu ove godine, ali i neizvesnost šta će se dogoditi posle 31. maja sa firmama u restrukturisanju i šta će država uraditi sa svojom imovinom - glavne su teme kojima je okupirana "Galenika", nekada najveća domaća farmaceutska fabrika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.