NavMenu

Od farme do trpeze - "Carnex" 90% mesa koristi iz sopstvene proizvodnje, u planu jačanje izvoza i osvajanje novih tržišta

Izvor: eKapija Sreda, 08.04.2015. 15:57
Komentari
Podeli

(Foto: Jelena Đelić)
Industrija mesa "Carnex" više od 90% svoje proizvodnje ostvaruje korišćenjem svinjskog mesa dobijenog sa sopstvenih farmi. Primenom principa "od njive do trpeze", kontroliše se u potpunosti krug proizvodnje i time obezbeđuje najviši kvalitet i pouzdanost proizvoda.

- Istovremeno, na taj način "Carnex" doprinosi razvoju poljoprivrede i farmi u Srbiji - naglašeno je prilikom obilaska pogona ove fabrike u Vrbasu.

Tokom obilaska "Carnex"-a, koji ima tržišno učešće od 15 do 16%, svi prisutni imali su priliku i da vide potpuno automatizovan sistem proizvodnje pašteta, kao i da se uvere u sve prednosti koje pruža najsavremeniji pogon za trajnu robu (popularni program- čajna, kulen, budimska...).

- Briga o potrošaču je naš prioritet. Zbog toga "Carnex" poseduje sopstvenu fabriku stočne hrane, kao i sopstvenu poljoprivrednu proizvdnju, uzgajamo životinje na našim farmama i koristimo savremenu tehnologiju finalne prozvodnje u industriji mesa. Uz strogu kontrolu proizvodnog procesa, sve ovo nam obezbeđuje da našim potrošačima ponudimo i garantujemo kvalitet onoga sto jedu - rekla je prilikom posete pogona Tamara Penjić, direktor proizvodnje u kompaniji "Carnex".

Penjić je dodala da koliko im je kvalitet sirovina koje koristimo u proizvodnji važan, pokazuje činjenica da se za njihovučuvenujetrenu paštetu kao sirovina isključivo koriste posebno birani komadi svinjskog mesa i jetre, a da za novu paštetu "pilino" koriste isključivo najbolje odabrane pilećemeso bataka i karabataka.

Kvalitet proizvodnog procesa garantuje se i dobro organizovanom prijemnom, procesnom i završnom kontrolom. Svi polazni materijalikoji se koriste za proizvodnju "Carnex" proizvoda prolaze proces prijemne kontrole i samo oni koji u potpunosti ispunjavaju zahteve postavljenih specifikacija i standarda bivaju i odobreni za korišćenje u proizvodnom procesu. Pored toga, kvalitet procesa proizvodnje garantuje se sertifikatima koje "Carnex" poseduje, ova kompanija u potpunisti poštuje HACCP sistem, a od prošle godine poseduje i dva prestižna međunarodna standarda za bezbednost hrane BRC (British Retail Consortium), i IFS standard, što daje dodatnu potvrdu sigurnosti i vrhunskog kvaliteta proizvoda.

U jednom minutu 800 pašteta

Tokom posete fabrici, imali smo prilike da vide potpuno automatizovan proces proizvodnje pašteta u limenkama i foliji. Kapacitet proizvodne linije za paštete iznosi i do 800 komada pašteta u jednom minutu, a "Carnex", kao lider u proizvodnji pašteta, godišnje proizvede preko 60 miliona komada.

Koračajući dalje, došli smo i do najsavremenijeg pogona za proizvodnju fermentisanih kobasica, kapaciteta 105 tona proizvoda, koji je otvoren u 2014. godini i u koji je investirano više od 3,2 mil EUR.

Pogon je građen po ekološkim principima i obezbeđuje kako uštedu energije, tako i lakše i efikasnije pakovanje i čuvanje gotovih proizvoda iz palete trajnih proizvoda, kao što su čajna, budimska, kulen i zimska salama.

Pored zemalja regiona, "Carnex" izvozi u zemlje Evropske unije (Nemačku, Austriju..), Carinske unije (Rusiju, Belorusiju, Kazahstan), ali i u Australiju.

Kako je rekao Marko Nikolić, direktor marketinga te kompanije, u narednom periodu će raditi na osnaživanju izvoza u zemlje EU, ali nsiu isključena ni nova tržišta poput SAD i Kine.

Kada su nova ulaganja u pitanju, "Carnex" planira da do kraja godine navi nekoliko novih mašina. Istovremeno sanašim obilaskom, stigla je i vest iz "MK Grupe", vlasnika "Carnex"-a, da će napraviti konzorcijum sa Industrijom mesa "Matijević", kako bi zajedničkim snagama kupili PKB.

O konkretnim planovima Grupe u mesnoj industriji, te kako će to preuzimanje uticati na poslovanje vrbaske kompanije, zaposleni "Carnex"-a nisu želeli da govore.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.