NavMenu

Za kupovinu izdavačke kuće "Rad" zainteresovane tri strane firme i "Evro Giunti"

Izvor: Novosti Utorak, 07.04.2015. 19:22
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Među osam preduzeća čiju je prodaju ovih dana obnarodovala Agencija za privatizaciju je i izdavačka kuća "Rad", čije je prvo "udomljenje" pre šest godina prošlo neslavno pa je moralo da se poništi. Početna cena je 2.688.000 EUR, ponude za javno nadmetanje prikupljaće se do 6. maja, dve nedelje kasnije biće otvorene koverte, a novi vlasnik postaće onaj koji je ponudio najviše.

Ukupna vrednost firme procenjena je na oko 4 mil EUR, ali je u vlasništvu države 70% kapitala, dok preostalih 30% drži 28 malih akcionara. Novi vlasnik moći će da otkupi njihove akcije ili da donese socijalni program. U slučaju da se na oglas niko ne javi biće raspisan novi poziv sa smanjenom početnom cenom. To je, međutim, malo verovatno, kažu u razgovoru za "Novosti" Nebojša Nikolić, generalni direktor, i njegov savetnik Zoran Šebez, s obzirom na to da je glavni "mamac" "Radova" zgrada u strogom centru Beograda, Dečanska 12, sa 2.800 kvadrata.

- Smatram da "Rad" više vredi od procene koja je napravljena - izričit je Nikolić. - Da je to moja imovina nikada je ne bih prodavao za naznačenu sumu. I zbog toga što kupac ima dobre šanse da dobije još dve nekretnine koje su u sudskom sporu, u Slavonskom Brodu od 330 kvadrata i u Beogradu u Dalmatinskoj od 100 kvadrata. Tome treba dodati i zalihe knjiga čija je vrednost oko 300.000 EUR.

U "Radu" koji postoji od 1949. i dugo je bio u vrhu našeg izdavaštva, ne kriju da postoje dugovi od 500.000 EUR.

- Najveći poverilac je Fond za razvoj, od kog je bivši vlasnik Dejan Pantović uzeo kredit. On je ostavio veliki dug, najviše u zalihama knjiga, i to ne "Radovih" već iz produkcije IPS, čiji je u to vreme takođe bio vlasnik. U kuću nije uložio ni dinara, a posle te privatizacije objavljena je samo jedna knjiga - kaže Šebez. - Tek kada je kuća ponovo prešla u državne ruke oživelo je izdavaštvo sa više od trideset novih naslova.

Naši sagovornici kažu da su za kupovinu kuće veoma zainteresovane tri strane firme, iz Dubaija, Švajcarske i Slovenije, kao i " Evro Giunti". Svih 11 zaposlenih, želeli bi da firma ode u ruke onoga ko se već bavi izdavaštvom i da se tako nastavi tradicija duga 66 godina. Inače, kako zakon nalaže, novi vlasnik moraće da zadrži osnovnu delatnost najmanje tri godine i za to vreme u "proizvodnju" knjiga uloži 250.000 evra, što znači da bi, u proseku godišnje trebalo da objavi oko 80 naslova. Posle toga sve ostaje na njegovoj savesti ili računici...

- Naša kuća je zainteresovana za kupovinu "Rada" - kaže za "Novosti" Novica Jevtić, direktor "Evro Giunti"-ja. - Nastavili bismo da negujemo neke njihove edicije, od kojih je najpoznatija "Reč i misao". Naši partneri iz "Đuntija" doći će uskoro u Beograd, kada će pažljivo proučiti svu dokumentaciju i doneti konačnu odluku o kupovini.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.