NavMenu

IKEA nameštaj se već proizvodi u Srbiji - "Standard Furniture" u 2014. prodao robu u vrednosti 3,5 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedeljak, 06.04.2015. 14:14
Komentari
Podeli
"Standard" Prnjavor, BiH"Standard" Prnjavor, BiH
Firme za proizvodnju nameštaja "Standard Furniture Serbia" iz Ćuprije i bosanski "Standard" iz Prnjavora, proizvode plasiraju na svetsko tržište, preko svog partnera, švedske kompanije IKEA. "Standard Furniture Serbia" je u 2014. godini IKEA-i prodao milion proizvoda u vrednosti od 3,5 mil EUR, dok je kompanija iz BiH prodala 700.000 artikala u vrednosti od 13,5 mil EUR.

Obe firme su u većinskom vlasništvu švajcarske kompanije "Daccomet AG" čiji je vlasnik Edin Dacić.

Edin Dacić je sa 5 godina sa porodicom napustio tadašnju Jugoslaviju i preselio se u Švajcarsku gde se školovao i studirao političku ekonomiju. Iako još student, pozajmio je novac od roditelja, uz obećanje da će završiti fakultet, i 1990. godine u Cirihu osnovao firmu "Daccomet AG".

"Standard Furniture Serbia""Standard Furniture Serbia"
Tokom 1999. počeo je da putuje po Bosni i Hercegovini sa namerom da nađe partnere tj. industrijske kompanije sa perspektivom izvoza i naročito razvoja. Preko zajedničkog partnera upoznao je kompaniju IKEA koja je već bila aktivna u Bosni i Hercegovini.

U razgovoru za "eKapiju" Edin Dacić otkriva kako je saradnja sa svetskom kompanijom IKEA uticala na poslovanje njegovih firmi.

- Zbog izloženosti globalnom tržištu, imamo veliki pritisak na kvalitet, cene i rast, ali i na rigorozno poštovanje svih ekoloških, sigurnosnih, tehnoloških i socijalnih propisa. Sa druge strane, potencijali za rast i pogotovo razvoj na svim navedenim poljima su ogromni jer IKEA deli znanje i iskustva sa dobavljačima i time doprinosi njihovom razvoju - kaže Edin Dacić.

Nekada SZR "Jasen-Lukić", a danas "Standard Furniture Serbia" saradnju sa švedskom kompanijom IKEA započeo je 2004. godine.


"Standard" BiH"Standard" BiH
Već tokom 2007. godine zajedničkom investicijom švedske i srpske firme, izgrađena je fabrika za proizvodnju kuhinjskih dasaka (LAMPLIG chopping board). Ta investicija doprinela je povećanju obima proizvodnje, kao i novom zapošljavanju.

Edin Dacić je sa svojom firmom "Daccomet AG" 2011. godine preuzeo većinu firme "Standard Furniture" i za manje od dve godine uložio oko 1 mil EUR i povećao broj zaposlenih, sa 15-ak radnika na 200.

Uprkos uspešnom poslovanju fabrike čiji se proizvodni program zasniva na proizvodima od masivnog drveta i proizvodnji briketa, ekonomska kriza poslednjih nekoliko godina omela ih je u ostvarenju zacrtanih planova.

- Jasno da je ekonomska kriza usporila i naš rast. Međutim, po pitanju prodaje ne zavisimo od domaćeg tržišta jer sve izvozimo. Da smo uspeli da realizujemo naš plan, rasli bismo još brže. Tako da i mi osećamo uticaj krize na više načina. Jedan primer je kriza u finansijskom sektoru i kao posledica toga ograničene mogućnosti kvalitetnog finansiranja. Ali ono što nas još više usporava je gubljenje vremena sa birokratijom u Srbiji. Želim da naglasim da se ne radi uopšte o bilo kojoj vrsti korupcije već o neusaglašenosti i netransparentnosti propisa, zakona itd. Situacija na tom polju u Bosni i Hercegovini je mnogo bolja - kaže za "eKapiju" Edin Dacić.

"Standard Furniture Serbia""Standard Furniture Serbia"
Fabrika u Bosni i Hercegovini "Standard" je prva počela saradnju sa kompanijom IKEA, 2000. godine, a njen proizvodni program obuhvata furnirani nameštaj, kao i nameštaj od furnira sa masivnim elementima. Sada je 84,5% akcija ove firme u vlasništvu kompanije "Daccomet AG".

Dacić dodaje da posledice ekonomske krize mogu i da olakšaju okolnosti za poslovanje. Raspoloživost radne snage koja stvarno želi da radi u krizi je veća.

- Po našem iskustvu, u Bosni i Hercegovini pre krize tj. pre 2009. imali smo problema da nađemo radnu snagu i uz zvaničnu stopu nezaposlenosti od 40%. Razlog je bio endemičan rad na crno. S obzirom na to da plaćamo sve doprinose koji su i u BiH i Srbiji na sličnom nerealnom i nekonkurentnom nivou, naš najveći izazov je nelojalna konkurencija - kaže sagovornik "eKapije".

"Standard Furniture Serbia""Standard Furniture Serbia"
Dacić objašnjava da su u BiH na jednom investicionom projektu, vrednom 4 mil EUR, koji je trebalo da obezbedi zapošljavanje 250 radnika, radili duže od godinu dana, ali da su morali da ga redukuju zbog nedostatka radne snage.

- Kada nas je krajem 2008. godine posetio osnivač IKEA-e, slavni Ingvar Kamprad, pitao me je "zašto ne želim da potpišem petogodišnji ugovor koji je uključivao i deo investicije tj. ugovor snova". Možete misliti koliko je bilo frustrirajuće objasniti da nismo u prilici da nađemo u tom trenutku ni 25 radnika, a kamoli 250 nakon završetka investicije - dodaje vlasnik "Daccoment AG".

Kada govori o planovima za dalje, Edin Dacić kaže da u obe fabrike permanentno rade na razvoju novih artikala i planiraju već u ovoj godini da prošire asortiman. Na osnovu ugovorenih porudžbina, očekuju rast prometa od 10%. U "Standard Furniture Serbia" nameravaju da ove godine završe započeto ulaganje u povećanje kapaciteta sušenja, a za mesec-dva doneće odluku da li će u "Standard" u Prnjavoru uložiti milion evra u proširenje tehničkih mogućnosti lakiranja, a samim tim i povećanje kapaciteta i zapošljavanja.
D.S.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.