NavMenu

Kraljevski i Beli dvor otvoreni za turiste

Izvor: B92 Subota, 04.04.2015. 15:47
Komentari
Podeli

Sezona obilazaka dvorskog kompleksa na Dedinju zvanično je počela.

Zainteresovani sugrađani i turisti mogu da pogledaju Kraljevski i Beli dvor, kao i okolni park od predstojećeg vikenda. Cena ulaznice za razgledanje ovih istorijskih mesta koja čuvaju pregršt uspomena je 450 dinara.

Prva destinacija u obilasku imanja od čak 130 hektara je Kraljevski dvor. Ovo velelepno zdanje čine čuveni Plavi salon, koji je naziv dobio po tepihu koji mu prekriva pod, i prostorija čija je drvena tavanica bojena i 24-karatnim zlatom. Tu je smeštena i soba svadbenih poklona, kraljev kabinet i slike koje ne poseduju ni najveći svetski muzeji.

U ovom dvorcu posebno se izdvajaju podzemne prostorije gde je kralj dovodio svoje najbliže prijatelje. Delovi zidova i svodovi predstavljaju umetničko delo. Pojedini oslikani rukama ruskih umetnika Krasnova i Lukovskog, a drugi rađeni u istočnjačkom stilu "kriju" bioskop u zelenim tonovima.

- "Krunisanje kralja Petra I" je ovde prvi odgledan film, a pošto nije bio zvučan, pijanista je svirao iza paravana - objašnjava turistički vodič. - Tito je ovde takođe gledao vesterne.

Ljubitelji umetnosti i istorije posetiće i Crkvu Svetog apostola Andreja Prvoprozvanog koja je za vreme komunističke vladavine služila kao prostor za odlaganje sredstava za čišćenje. A posebno će ih zaintrigirati Beli dvor gde se Josip Broz Tito sastajao sa najvišim stranim državnicima.

Iz Turističke organizacije Beograda kažu da grupne posete moraju da se najave minimum dva dana ranije u njihovoj poslovnici u Knez Mihailovoj 5. Posete će se organizovati u dva termina, od 11 i 14 sati. U cenu karte uključen je i organizovani prevoz sa Trga Nikole Pašića subotom i nedeljom od 10.30 i 13.30, a obilazak traje sat i po.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.