Izvor: eKapija | Ponedeljak, 30.03.2015.| 16:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na internetu uvek ima mesta za dobre poslovne ideje - Završena konferencija o onlajn poslovanju "Webiz"

Vlada Kovač otvara treći "Webiz" (Foto: Facebook/Webiz)
Startapovi u Srbiji su tokom 2014. godine "digli" 4,3 mil EUR investicija - pohvalna suma, ali i dalje zanemarljiva u odnosu na komšije iz Slovenije i Hrvatske, koji su za svoje inovativne startap ideje osvojili 60 mil EUR i 20 mil EUR. Ovim podatkom je počela treća po redu konferencija "Webiz" u Zrenjaninu.

Konferencija posvećena poslovanju na internetu, kojoj su IT stručnjaci i teme ove godine bile u fokusu, održana je od 26. do 29. marta 2015. godine u zrenjaninskom hotelu "Vojvodina". Tokom tri dana trajanja, preko 750 posetilaca iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske slušalo je iskustva uspešnih internet preduzetnika, a najviše koristi izvukli su studenti informacionih tehnologija i ostali iz ove branše koji se spremaju da pokrenu vlastiti onlajn biznis. Glavni organizator "Webiza", Vladimir Kovač, kaže da su se potrudili da program ne bude striktno namenjen ljudima iz IT industrije.

- Kroz ceo program predavanja želeli smo da skrenemo pažnju da internet može pomoći svima. Želeli smo da prikažemo da ne morate biti u IT industriji kako bi vam internet pomogao da svoju ideju sprovedete u delo i da to može biti daleko uspešnije, delotvornije i sa više rezultata ako uključite potencijale interneta - kaže Kovač za "eKapiju".

Već prvog dana konferencije, posetioci su od različitih predavača i kroz različite pristupe slušali o nedovoljnoj iskorišćenosti IT potencijala u Srbiji - ekonomski novinar televizije N1 Info Vojislav Stevanović izneo je podatak da od ukupnog izvoza Srbije, softver čini samo 5%. Osnivač i glavni urednik regionalnog IT portala "Netokracija", Ivan Brezak Brkan, obrazložio je svoj stav zbog čega nije neophodno emigrirati na zapad kako biste pokrenuli uspešan IT biznis i skrenuo pažnju da samoobrazovanje u ovom svetu odnosi primat, jer nas "fakulteti neće pripremiti" za posao i život.

- Ove godine smo odlučili da se okrenemo ITu zato što se prošle godine puno pričalo o tehnološkom bumu koji se dešava blizu nas, u Novom Sadu - nastavlja Kovač. - Hteli smo da prikažemo ljudima i da se od toga može živeti ili na nivou kompanije do individualnih frilenserskih priča. Želeli smo da deo tog tehnološkog buma privučemo i u Zrenjanin i to smo i uspeli sa dolaskom firme "Levi 9".

Nastup predstavnika baš ove firme željno je iščekivan drugog dana, te je predavanje Jana Dolinaja o pokretanju ove firme, njenom poslovanju i konceptu "nearshoring" koji primenjuje bilo pažljivo ispraćeno, a zainteresovani su mogli i da se prijave na otvorene pozicije za posao u ovoj firmi.

Bitcoin bankomat (Foto: Facebook/Webiz)
Poslednjeg dana konferencije publika je bila najaktivnija na predavanju Aleksandra Matanovića o decentralizovanoj digitalnoj valuti Bitcoin i njegovoj upotrebi u svetu i kod nas, a na panelu koji je zatvorio ovogodišnji "Webiz" svoje poljoprivredne startape "Agro dnevnik" i "Agro mreža" predstavili su njihovi osnivači, Igor Gašparević i Aleksandar Sabo.

Posetiocima su se predstavili i Miroslav Grbić ("Microsoft Srbija"), Biljana Rakić ("Homepage"), Nebojša Lazić ("StartLabs"), Ilija Studen ("A51"), Ivan Trajković ("Engineers London Limited"), Siniša Komlenić ("Themes Kingdom" i "Overclothing"), Vladimir Laličanin (SAE institut) i mnogi drugi. Publika koja ne dolazi iz IT branše je mogla da čuje prezentacije o upotrebi fotografije na društvenim mrežama od Pavla Taborošija, savete za uspešno vođenje YouTube kanala od Aleksandra Leštarića, da sazna koliko važnu ulogu video ima danas u content marketingu od Radomira Markovića iz agencije "Tag media"...

Vladimir Kovač kaže da se završetkom "Webiza" ne završavaju aktivnosti lokalne IT zajednice do sledeće godine.

- Ne želimo da se sve završi na jednom događaju godišnje - navodi Kovač. - Planiramo da u toku godine organizujemo niz malih dešavanja, kako ne bismo dozvolili da taj nivo energije sa "Webiza" u međuvremenu splasne.

Konferencija je zvanično zatvorena podatkom da je hashtag #Webiz bio zvanično najpopularniji za vreme proteklog vikenda, sa dosegom od 280.000 "Twitter" naloga (reach), što govori o impresijama posetilaca koji već željno iščekuju sledeću godinu.

Nevena Cukućan


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.