NavMenu

Osnovan Forum za razvoj ženskog preduzetništva

Izvor: Beta Ponedeljak, 30.03.2015. 13:41
Komentari
Podeli
Oko 60% zena u Srbiji ne radi, a od ukupnog broja privrednika u zemlji preduzetnice čine tek četvrtinu, ocenjeno je danas na prvoj konferenciji Foruma za razvoj preduzetništva žena u Srbiji.

Na osnivačkoj konferenciji Foruma, čiji su inicijatori Evropski pokret u Srbiji i Privredna komora Srbije (PKS), rečeno je da svega oko 15% preduzetnica obavlja samostalan posao, dok je u samostalnom biznisu dvostruko više muškaraca.

- Bez obzira da li neko rekao da nećemo praviti razliku između ženskog i muškog preduzetništva, podaci ipak kažu da razlika postoji i da je ona ozbiljna - kazala je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Kordincionog tela za rodnu ravopravnost Zorana Mihajlović.

Prema njenim rečima, podaci pokazuju i da se zene koje se uključuju u preduzetništvo, nakon godinu ili dve, a maksimalno tri godine suočavaju sa ozbiljnim problemima u finasiranju biznisa.

Mihajlović je novinarima u PKS kazala da je prioritet Vlade Srbije da zaposli žene, da stvori ambijent i uslove kako bi žene u mnogo većem procentu bile zastupljene kao samostalne preduzetnice, ali i da se razgovara sa bankama i pomogne preduzetnicama u onim nivoima bavljanja biznisom kada se javljaju problemi.

Mihajlović je naglasila da će Kordinaciono telo za rodnu ravnpravnost, čiji će član, kako je navela, biti i predsednik PKS, ne samo pružiti podršku Forumu, već i aktivno učestvovati u radu.

Predsednik PKS Marko Čadež kazao je na skupu da 99% preduzetnica u Srbiji zapošljava manje od 10 radnika i to uglavnom u sektoru usluga, a 76% žena preduzetnica nikada ne prevaziđe lokalne okvire.

- Žensko preduzetništvo je jedan od potencijala za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća i ozbiljan izvor novog zapošljavanja, međutim statistika pokazuje da je njihov ekonomski potencijal slabo iskorišćen - kazao je Čadež.

On je dodao da žene imaju manje nekretnina pa time i manje mogućnosti da dobiju kredit za početak biznisa i razvoj poslovanja, ali da su barijere koje dodatno opterećuju preduzetničke korake rodna diskriminacija i stereotipi, kao usklađivanje porodičnih i poslovnih obaveza.


Državni sekretar ministarstva privrede Miloš Petrović podsetio je da je pre nekoliko dana usvojena Strategija za razvoj malih i srednjih preduzeća, za period 2015-2020, a u okviru koje je predviđen segment - podsticanje preduzetništva žena, mladih i socijalnog preduzetništva.

- Nismo posebno razvijali deo ženskog preduzetništva, jer po nama preduzetništvo je preduzetništvo, mislimo da i rodna ravnopravnost i socijalno preduzetništvo i žensko preduzetništvo treba da imaju istu važnost i želimo pomoći ženama koje hoće da se bave biznisom - kazao je Petrović.

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vlastimir Matejić kazao je da je osnivanje Foruma značajna institucionalna organizaciona i socijalna inovacija, infrastrukturni preduzetnički poduhvat, i "predmet zahvalnosti damama koje su tome poklonile svoje vreme energiju, emocije i uverenost da su uradile pravu stvar".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.