Izvor: Novosti | Ponedeljak, 30.03.2015.| 16:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srpske devize do Hongkonga - U svet se iz Srbije odlilo 20 mlrd EUR, znatan deo preko računa građana

(Foto: I.Vukša)
Iz Srbije se lane, zvaničnim bankarskim kanalima, u svet "odlilo" 20,478 mlrd EUR. Ova brojka bila bi alarmantna da nije, najvećim delom, reč o plaćanju uvezenih robe i usluga. Na plaćanja raznih kamata i učešća u profitu otišlo je 1,98 mlrd EUR, dok su plaćanja građana kroz razne doznake u inostranstvo u 2014. iznosile 397 mil EUR. Mimo ovoga, na otplatu glavnice raznih stranih kredita dali smo još gotovo 3 mlrd EUR.

Preciznog podatka - gde završava kapital ovdašnjih građana - nema. Javno su dostupni samo podaci o direktnim investicijama u novcu, robi, međukompanijskom zaduživanju i reinvestiranoj dobiti između Srbije i drugih država. Tako se, u prvih devet meseci lane, beleži rast novca koji su domaći državljani izneli u strane zemlje, i to u iznosu od ukupno 203,5 mil EUR.

Crna Gora predvodi listu zemalja u koje su državljani Srbije izneli najviše para - ukupno 99 mil EUR za devet meseci. U istom periodu u Bosnu i Hercegovinu je izneto 51,28 mil EUR, a u Irsku - 25,2 mil EUR, i to najviše tokom aprila, maja i juna.

Bugarska je takođe u vrhu liste naših državljana po pitanju iznetog novca preko bankarskih računa: ukupno 19,59 mil EUR. "Za petama" joj je Švajcarska, čije su banke veoma gostoljubive prema vlasnicima kapitala iz celog sveta. Interesantno je da su iz Švajcarske tokom drugog tromesečja, od aprila do juna meseca, uglavnom povlačili novac, da bi u tri letnja meseca u ovu zemlju izneli više od 12 mil EUR. Našim državljanima zanimljiv je i Hongkong, gde je samo u prva tri meseca prošle godine izneto više od 5,9 mil EUR, dok se preostalih meseci ne beleži ni evro prometa.

Mimo zvaničnih podataka, u Srbiji nijedna institucija ne prikuplja zbirne podatke o nelegalnom odlivu novca. Američka organizacija "Global Financial Integrity" svake godine objavljuje podatke o odlivu novca iz 145 zemalja pojedinačno, po osnovu nelegalnih finansijskih tokova, odnosno tajnog prenosa novca. Srbija i dalje u ovom izveštaju drži visoku poziciju: 19. mesto po količini odliva nezakonito zarađenog novca, u šta je uključena i utaja poreza i korupcija. Kriza je, doduše, i ovde učinila svoje, pa je prosečan iznos nelegano iznetog novca pao sa pet na 4,5 mlrd USD godišnje. Tokom jedne decenije, od 2003. do 2012. godine, iz Srbije je na ovaj način izneto čak 45,66 mlrd USD.

Ovu listu i dalje predvodi Kina sa čak 125 mlrd USD prosečnog godišnjeg odliva para "na crno". Iz ove zemlje je za jednu deceniju tajnim kanalima izašlo 1.057 milijardi dolara.

Povlače pare sa Kipra i Mjanmara

Interesantne su i destinacije sa kojih naši državljani povlače novac. Najveći iznosi zabeleženi su, tokom prvih devet meseci 2014. godine, iz Slovenije: 15,8 mil EUR, Makedonije 8,9 mil EUR, Kipra 3,78 mil EUR, Mjanmara (nekadašnja Burma) 2,38 mil EUR i Holandije 1,86 mil EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.