NavMenu

U kontrolu gradilišta uskoro sa policijom

Izvor: RTS Nedelja, 29.03.2015. 12:53
Komentari
Podeli
U jednodnevnoj kontroli gradilišta, trgovinsko-ugostiteljskih objekata i privatnih škola u Beogradu pre dva dana, inspektori rada zatekli su 143 osobe zaposlene na crno i podneli 50 prekršajnih prijava u oblasti radnih odnosa, bezbednosti i zdravlja na radu. Kontrolisano je 211 privrednih subjekata, a najviše neprijavljenih radnika, čak 120, bilo je na gradilištima.

Na gradilištu stambeno-poslovnog objekta u centru grada, koje su obišli inspektori, radilo je oko 70 građevinara. Nije bilo zaposlenih na crno, pa je više pažnje posvećeno kontroli bezbednosti na radu. Radnici kažu da imaju sve uslove za normalan rad.

- Imamo sve, od ograda, ograđivanja za rad, skele su takođe propisane kad je neka veća visina u pitanju, a zaštitna oprema se podrazumeva - kaže armirač Nemanja Dronjak.

Tesar Dejan Stojanović ističe da za svaku firmu ima ko je odgovoran i ko non- stop opominje.

O bezbednosti zaposlenih na gradilištu brine 15 stručnjaka.

- Svakodnevno obilazimo gradilište, primenjujemo mere na licu mesta, ne dozvoljavamo rad na pozicijama koje nisu bezbedne za radnike - objašnjava inženjer za bezbednost i zdravlje na radu Maja Velimirović.

Međutim, nije svuda kao na ovom gradilištu. U toku samo jednog dana u 39 nadzora u Beogradu, inspektori su zatekli 19 neprijavljenih radnika, a neki su i pobegli sa posla kada su inspektori naišli.

Zbog toga će inspektori ubuduće za kontrolu gradilišta tražiti podršku policije.

- Naš problem jeste da te ljude ubedimo da je Ministarstvo rada ovde zbog njih i da nadzore vršimo pre svega da bi oni bili prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje, da bi imali ugovore o radu i da bi imali sve ono što je potrebno iz dela bezbednosti i zdravlja na radu - kaže inspektor rada Aleksandar Popović.

Po statistikama iz prošlih godina, najveći broj povreda na radu dogodi se baš zaposlenima na crno jer uglavnom nisu kvalifikovani, niti obučeni za rad. Zbog toga će inspekcija rada u narednom periodu češće kontrolisati gradilišta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.