NavMenu

Advokati iz regiona zaključili Memorandum o saradnji

Izvor: Tanjug Nedelja, 29.03.2015. 09:51
Komentari
Podeli
Predsednici advokatskih komora Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Makedonije potpisali su u subotu (28. marta 2015. godine) u Beogradu Memorandum o razumevanju kojim regulišu međusobnu saradnju i podršku.

Svi potpisnici Memoranduma istakli su nakon potpisivanja da će taj prvi formalni akt saradnje omogućiti jačanje kapaciteta advokatskih komora i nezavisnosti pravne struke, kao i razvoj i jačanje uloge vladavine prava u državama regiona.

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević rekao je novinarima da već odavno postoji ideja da se sve države regiona posvete unapređenju vladavine prava, pravne sigurnosti i ljudskih prava, pre svega radi interesa građana njihovih država.

- Ta ideja je korak po korak, uz pomoć Inicijative za vladavinu prava Advokatska komora SAD počela da se ostvaruje i dobila je svoj prvi formalni deo u vidu Memoranduma koji su potpisali predsednici advokatskih komora zemalja regiona - ukazao je Đorđević.

Saradnja će, kako je naglasio, doprineti jačanju kapaciteta advokatskih komora, kao i da njihovo članstvo bude još spremnije da zaštiti građane i njihova ljudska prava, prava manjina i drugih ranjivih društvenih grupa.

Tokom konferencije razmotrene su i mogućnosti za jačanje uloge lokalnih advokatskih komora u unapređenju vladavine prava, uključujući i potencijalne ideje za projekte advokatskih komora u regionu.

Konferenciju je organizovao Program balkanske regionalne mreže za vladavinu prava (BRRLN), koji promoviše vladavinu prava kroz izgradnju mehanizama kojima se advokatskim komorama i organizacijama civilnog društva omogućava da sarađuju i međusobno razmenjuju znanje i najbolju praksu.

Program sprovodi Inicijativa za vladavinu prava Američke advokatske komore čiji je centar u Skoplju, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Memorandum je potpisan u hotelu "Metropol Palas" nakon dvodnevne "Konferencije za lidere Regionalne balkanske mreže vladavine prava" na kojoj su lideri advokatskih komora i organizacija civilnog društva koje se bave pravosuđem, diskutovali su o načinima unapređenja usluga advokatskih komora.

Potpisivanju Memoranduma podršku su dali predsednik Američke advokatske komore (ABA) Vilijam Habar i predsednica Saveta advokatskih komora i pravnih udruženja Evrope Marija Slazak, koji su govorili na stručnom skupu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.02.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Ove godine tenderi vredni 111,6 mil EUR za stručni nadzor gradnje 7 velikih infrastrukturnih projekata - U planu i nabavka projekta za završetak Ipsilon kraka

U okviru Plana javnih nabavki Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za 2024. godinu, najavljeni su tenderi za stručni nadzor nad 7 velikih infrastrukturinih projekata ukune vrednosti oko 111,6, kao i za projektovanje završetka ipsilon kraka na Koridoru 10. Evo o kojim projektima je reč, kada će biti raspisani tenderi i kolika je pojedinačna procenjena vrednost javnih nabavki: Auto-put Požega-Kotroman i tunel

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.