NavMenu

Vakcinacija za sve obavezna - Uskoro izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti

Izvor: Tanjug Subota, 28.03.2015. 11:24
Komentari
Podeli
U narednih desetak dana Skupština Srbije trebalo bi da usvoji predlog izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojima će se nedvosmisleno definisati da sva deca moraju da prime obavezne vakcine, osim kada to iz medicinskih razloga nije moguće. Ovo je dogovoreno u četvrtak (26. marta 2015. godine) na sastanku šefova poslaničkih grupa vlasti. Ipak, tek posle dogovora sa Ministarstvom zdravlja biće jasnije da li će se čekati na donošenje novog zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ili će se pribeći ovoj kraćoj proceduri.

Trenutno u propisima postoje "rupe" koje idu naruku antivakcinalnom lobiju. Naime, i po sadašnjem zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti obavezna je vakcinacija dece protiv 10 zaraznih bolesti, ali Zakon o zaštiti prava pacijenata roditeljima, ipak, daje mogućnost da biraju koju će medicinsku pomoć da prihvate. To znači da u praksi oni mogu da odbiju da vakcinišu dete, iako je po Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti za to zaprećena kazna od 50.000 dinara.

Prekršajne prijave jer nisu želeli da vakcinišu svoju decu podnete su protiv više od 120 roditelja, a stručnjake sve više zabrinjava smanjivanje obuhvata obaveznom vakcinacijom, zbog čega nam prete i neke davno iskorenjene bolesti.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, 80% dece starosti između dve i tri godine primilo je sve obavezne vakcine, iako bi obuhvat obaveznom vakcinacijom trebalo da bude veći od 95%, jer do pet odsto dece zbog bolesti ne može da primi vakcine. Za porast onih koji odbijaju da vakcinišu potomke imunolozi okrivljuju sve agresivniji antivakcinalni lobi.

Opasne neistine

- Dok je obuhvat u ukupnoj populaciji bio na željenom nivou, iznad 95%, rizik od širenja potpuno ili gotovo iskorenjenih bolesti je bio niži - rekao je za "Novosti" dr Zoran Radovanović, imunolog. - Ukupan kolektivni imunitet je bio bolji, pa i oni koji nisu vakcinisani nisu imali od koga da se zaraze. Situacija se, međutim, menja nagore i obuhvat vakcinacijom je već nekoliko godina ispod 95%. To je rezultat neistina koje se šire internetom i niko za to ne odgovara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.