NavMenu

Transferne cene - iskustva nakon prve godine primene u Srbiji i šta se očekuje dalje?

Izvor: eKapija Petak, 27.03.2015. 09:50
Komentari
Podeli

BDO Business Advisory Srbija u saradnji sa Poreskom upravom Republike Srbije, Nemačko-srpskim privrednim udruženjem DSW, Komorom italijansko srpskih privrednika i AmCham Srbija održao seminare o temi "Transferne cene - iskustva nakon prve godine primene u Srbiji i šta se očekuje dalje?"

U periodu od 19. do 25. marta visoko stručni tim BDO Business Advisory-Beograd je inicirao seriju seminara članovima pomenutih privrednih komora u Srbiji u cilju podrške firmama u izradi izveštaja o transfernim cenama za tekuću godinu kao i u ažuriranju postojećih izveštaja o transfernim cenama za prethodne godine.

Seminar je vodio stručni tim BDO Business Advisory u sastavu: Branka Marković – partner, Tax&Outsourcing; Aleksandra Čolić - menadžer, Transfer Pricing Specialist; Ana Perović - menadžer, Transfer Pricing Specialist. Kao gosti seminara, ispred Poreske uprave CVPO prisustvovali su i učestvovali Milovan Babić – načelnik CVPO, i Aleksandra Vukićević, poreski inspektor.

Pred više desetina učesnika, na seminaru je bilo reči o problemima koji su se pojavili prve godine primene transfernih cena u praksi, sadržini dokumentacije o transfernim cenama, metodama za proveru transfernih cena, kao i sadržini studije o transfernim cenama u skraćenom obliku.

Prisutni su mogli da saznaju i koje je sve informacije potrebno prikupiti kako bi se pripremila dokumentacija o transfernim cenama, kako se određuje povezanost – učešća (procenti vlasništva do krajnjeg vlasnika), koji su načini iskazivanja korekcija u poreskom bilansu – prebijanje prihoda i rashoda po osnovu transakcija sa povezanim licima.

Takođe, govorilo se i o tome šta očekujemo u narednim godinama, ulozi klijenta u izradi studije o transfernim cenama, značaju uloge Poreske uprave u primeni zakonske regulative, iskustvima zemalja u regionu.

Nakon prezentacija je sledila živa diskusija na gore navedenu temu od strane predavača, predstavnika Poreske uprave i gostiju. Gosti su se naročito interesovali i postavljali pitanja vezana za konkretne situacije iz njihove prakse, na koja su dobili kredibilne odgovore.

BDO Business Advisory je u poslovnoj 2013/2014 godini bio angažovan na više od 50 projekata vezanih za izradu izveštaja o transfernim cenama za renomirane međunarodne i domaće klijente uz internacionalno i lokalno iskustvo, kao i mogućnost korišćenja reputabilne baze podataka koja sadrži finansijske podatke za javna i privatna preduzeća širom Evrope i sveta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.