Izvor: Danas | Sreda, 25.03.2015.| 08:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Odbijen zahtev "Zastave oružje" za prijem 300 mladih stručnjaka i zanatlija

"Zastava oružje" (Foto: zastava-arms.rs)
Fabrike odbrambene industrije Srbije (OIS), koje su u državnom vlasništvu, nisu ovih dana dobile saglasnost Vlade da zaposle nove radnike, iako su im potrebni za održavanje kontinuiteta proizvodnje namenjene pretežno inostranim partnerima širom sveta.

"Zastavi oružju" tako je, krajem minule sedmice odbijen zahtev da zaposli 300 novih proizvodnih radnika, odnosno mašinskih inženjera, tehničara i zanatlija, koji kragujevačkoj fabrici nedostaju već duže od godinu dana, s obzirom na sve veći broj izvoznih ugovora. Naime, i pored toga što su vojne fabrike značajni izvoznici sa sopstvenim deviznim prihodom, država ih tretira jednako kao i javna preduzeća koja su korisnici budžeta, i otuda im već duže ne dozvoljava da zapošljavaju nove radnike. U novembru prošle godine, inače i uzgred, zaposlenima u fabrikama OIS ("Zastava oružje", "Krušik" iz Valjeva, "Sloboda" iz Čačka, "Prvi partizan" iz Užica, "Milan Blagojević" iz Lučana i "Prva iskra" iz Bariča ) plate su smanjene za 10%.

Zabranom zapošljavanja novih radnika najozbiljnije će biti ugrožena proizvodnja u "Zastavi oružju", tvrde u toj fabrici koja izvozi u 42 zemlje širom sveta. Doskorašnji ugovori za isporuke pešadijskog naoružanja, lovačko-sportskog i oružja za ličnu odbranu u SAD, severnoafričke i države Bliskog istoka, kao i druge zemlje, "težili" su oko 80 mil USD. Potencijalni partneri se, međutim, i dalje javljaju, pa su Ujedinjeni Arapski Emirati, prema nezvaničnim informacijama, zainteresovani za nove količine "Zastavinog oružja", i to u vrednosti od, kako se čuje, oko 30 mil USD.

Da bi ispunila sve veće obaveze prema inostranim partnerima, "Zastavi" je, pored nekoliko stotina novih radnika, najmanje, neophodna i savremena proizvodna oprema. Država, kao većinski vlasnik preduzeća OIS, početkom godine je najavila da će tokom 2015. u vojnu industriju da uloži oko 60 mil EUR. Koliko je poznato, kragujevačkoj i ostalim domaćim vojnim fabrikama do sada, na ime ulaganja u osavremenjavanje proizvodne opreme, nije stigao ni jedan jedini evro.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.