NavMenu

Bakterija koja ubija masline preti grožđu i citrusima

Izvor: Tanjug Utorak, 24.03.2015. 09:01
Komentari
Podeli

(Foto: Aleksandar Parezanović)
Zvanični Brisel pozvao je na apsolutnu budnost kako bi se sprečilo širenje bakterije koja ubija masline u južnoj Italiji, koja je drugi najveći proizvođač maslinovog ulja u Evropskoj uniji.

Evropski komesar za zdravstvo i bezbednost hrane, Vitenis Andrijukaitis, izjavio je da će uskoro posetiti Italiju kako bi ispitao efikasnost mera za borbu protiv te epidemije koja je izbila još u oktobru 2013. godine i koja sada preti i vinovoj lozi i citrusnom voću, prenosi agencija "France press".

Italija je površinu od 241,000 hektara u južnoj regiji Pulja označila kao ugroženu ovom epidemijom, koja uzrokuje odumiranje drveća i za koju do sada nije pronađen lek.

- Analize su pokazale da je najmanje deset odsto od oko 11 miliona stabala maslina u području grada Lečea u Pulji zaraženo ovom bakterijom - izjavio je evropski komesar, i dodao da EU pomno prati situaciju i da traži seču obolelih stabala.

Ova epidemija bi, kako ocenjuje "France press", mogla imati ozbiljne ekonomske posledice, pošto je Italija, odmah posle Španije, najveći proizvođač maslinovog ulja u 28-članom evropskom bloku.

Zvanični Brisel, takođe, smatra da je pod pritiskom poljoprivrednika, Italija presporo sekla stabla, zbog čega se epidemija proširila i stanje pogoršalo.

Kako dalje prenosi "France press", specijalni komitet EU će na sastanku 26-27. marta razmotriti novi pristup ovom problemu, dok Francuska, Španija i Portugalija zahtevaju oštrija pravila.

Bakterija xylella fastidiosa, od koje masline venu a leka nema, ugrožava i vinograde i citruse u Evropi, navodi "France press".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.