NavMenu

Turska Halk banka preuzela Čačansku

Izvor: eKapija Petak, 20.03.2015. 15:58
Komentari
Podeli

Turska Halk banka potpisala je u petak (20. marta 2015. godine) Ugovor o kupoprodaji akcija Čačanske banke koja je u vlasništvu Republike Srbije, EBRD, IFC i Beogradske banke u stečaju.

Republika Srbija, IFC i EBRD su Ugovorom akcionara definisali prava i obaveze sva tri akcionara, kao i postupak privatizacije Čačanske banke,saopštilo je Ministarstvo finansija.

- U novembru 2013. godine je započet proces prodaje paketa akcija ova tri akcionara. Prodavci su prihvatili ponudu Turkiye Halk Bankası A.S, iz Turske. Ugovorom se kupac obavezao da plati 10,1 mil EUR za paket od 139.680 akcija što čini 76,74% akcionarskog kapitala Čačanske banke. Ovaj iznos će biti isplaćen u gotovom i u celini prilikom prenosa vlasništva nad akcijama, koji će biti obavljen u roku ne dužem od 60 radnih dana, čime će Turkiye Halk Bankası A.S i zvanično postati većinski vlasnik Čačanske banke. Od ponuđene cene, proporcionalno broju akcija Republici Srbiji će pripasti 3,7 mil EUR, EBRD 3,3 mil EUR, IFC 2,6 mil EUR i Beogradskoj banci ad Beograd u stečaju 0,4 mil EUR.

Osim ponuđene cene, Turkiye Halk Bankası A.S, planira dodatne investicije kako bi obezbedila dalji rast i razvoj Čačanske banke. Pored dokapitalizacije i širenja poslovne mreže, planirane su i investicije u IT, kreditne kartice, razvoj sistema za lično bankarstvo i sl.

Čačanska banka je regionalna banka koja ima razgranatu poslovnu mrežu od 14 filijala i 9 ekspozitura koja pre svega pokriva teritoriju zapadne i centralne Srbije. Čačanska banka nudi širok asortiman bankarskih proizvoda i usluga sektoru stanovništva i privrede, pri čemu je orijentisana na sektor malih i srednjih preduzeća. U banci je zaposleno 385 radnika. Čačanska banka ima ukupnu bilansnu aktivu od 263 mil EUR i tržišno učešće od 1,1%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.