Izvor: eKapija | Petak, 20.03.2015.| 11:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

I drugi brod sa opasnim otpadom isplovio iz Srbije

Nakon što su pre nešto manje od godinu dana kompanija "Miteco" i "Agent Plus" prvi put brodskim putem izvezli opasni otpad iz Srbije, i drugi brod sa otpadom isplovio je iz Srbije za Holandiju.

"Miteco" Kneževac je izvršio pakovanje, transport i privremeno skladištenje 1.500 tona opasnog otpada u svojoj transfer stanici, od nadležnih institucija pribavljene su sve potrebne dozvole i saglasnosti za izvoz na konačno odlaganje i termičku obradu, a otpad je zatim otpremio "Agent Plus", u postrojenje za tretman u Moerdijku, u Holandiji.

Za potrebe ovakvih projekata angažovani su obučeni ljudi sa kompletnom zaštitnom opremom za rad sa PCB otpadom.

- Na ovaj način kompanija "Miteco" nastavlja da ispunjava visoke standarde u očuvanju životne sredine. Prevoz rečnim putem je ne samo ekološki prihvatljiviji, zbog manje emisije izduvnih gasova i prevoza veće količine odjednom, nego i jeftiniji, sa veoma malom razlikom u vremenu transporta - izjavio je Milorad Božić, VD direktora kompanije "Miteco" Kneževac.

Otpad koji je izvezen iz Srbije je PCB otpad, trajni organski zagađivač, po svojoj klasifikaciji spada u stabilne, toksične i kancerogene organske materije trajnog dejstva, koji mogu značajno uticati na zdravlje ljudi.

Kompanija "Miteco" se bavi zbrinjavanjem opasnog i industrijskog otpada i remedijacijom kontaminiranih lokacija, dok je "Agent Plus", jedna od vodećih regionalnih kompanija u oblasti organizacije prevoza i logistike.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.