NavMenu

Uskoro počinje izgradnja regionalne deponije u Subotici

Izvor: Dnevnik Četvrtak, 19.03.2015. 13:15
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Regionalni sistem za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom je za potrebe grada Subotice i opština Kanjiža, Senta, Bačka Topola, Mali Iđoš, Čoka i Novi Kneževac, trebao bi da zaživi za bezmalo dve godine, jer izgradnja kompleksa regionalne deponije kod Bikova i Oroma treba da krene ovog proleća, na osnovu ugovora koji je potpisan u avgustu prošle godine. Radovi na početku izgradnje i ostale aktivnosti najavljeni su programom poslovanja Regionalne deponije d.o.o Subotica koji je u fazi usvajanja u opštinskim skupštinama.

Direktorka Regionalne deponije d.o.o. Subotica Andrea Kikić naglašava da će savremeni regionalni sistem za upravljanje čvrtsim komunalnim otpadom obuhvatiti regionalnu sanitarnu deponiju i postrojenje za selekciju otpada, transfer stanice sa reciklažnim dvorištima u Bačkoj Topoli, Senti i Kanjiži, kao i reciklažna dvorišta u Subotici, Čoki, Malom Iđošu i Novom Kneževcu, opremu za sakupljanje otpada i primanru selekciju, vozila za daljinski transport, čemu treba pridodati i edukaciju građana.

Transfer stanica u Senti obuhvata i Čoku, dok će kanjiška pokrivati i novokneževačku opštinu, a njihova izgradnje podrazumeva zatvaranje postojećih deponija. Odustalo se od izgradnje transfer stanice u Subotici, pošto se dovelo u pitanje opravdanost tog ulaganja zbog veće investicione vrednosti utvrđene sektorskim programom i studijom izvodljivosti.

Računica iz studije izvodljivosti je pokazala da su troškovi transporta otpada iz Subotice bez postojanja transfer stanice godišnje niži za 46.000 EUR. Kako su troškovi izgradnje transfer stanice 800.000 do 1 mil EUR, u slučaju transfer stanice za Suboticu ispostavilo se da je ulaganje neopravdano, jer je udaljenost između centra grada i regionalne deponije u Bikovu 20 kilometara, tako da je preovladalo uverenje da upravljanje čvrstim komunalnim otpadom u najvećem gradu na severu Bačke može efikasno i ekonomično funkcionisati i bez izgradnje transfer stanice.

Direktorka Andrea Kikić ističe da su nepovratna sredstva za izgradnju deponije obezbeđena kroz sektorski program "Zaštita životne sredine, klimatske promene i energetika" iz IPA fonda Evropske unije u okvirnom iznosu od 17 mil EUR.

- Dodatnih 3,2 mil EUR obezbeđeno je iz republičkog budžeta. Ova sredstva će se povući tokom ove godine, a odnose se na nabavku posuda i vozila za prikupljanje otpada, dok opštine dodatno treba da izgrade reciklažna dvorišta. Oprema koja će se nabaviti predaće se na korišćenjejavnim preduzećima iz regiona, nadležnim za prikupljanje otpada - kaže Kikić.

Izvođači radova za izgradnju regionalne deponije odabran je na međunarodnom tenderu i ugovor potpisan 28. avgusta prošle godine, a dan početka realizacije ugovora je bio 28. oktobar, od kada izvođači na raspolaganju ima 27 meseci završetak posla vrednog 14.891.167 EUR. Izvođači radova (IBI IDROBIOIMPIANTI iz Italije, Instel Inženjering Novi Sad, SET Šabac) do 28. januara 2017. godine treba da završe sve predviđene radove na izgradnji kompleksa regionalne deponije. Paralelno sa tim poslom treba da se završi i izgradnja transfer stanica i reciklažnih dvorišta na području regiona, kao i za izgradnja priključaka na osnovnu infrastrukturu, za šta uveliko teku pripreme u opštinama, a u ovoj godini treba da se raspišu tenderi za odabir izvođača i potpisivanje ugovora za gradnju koja treba da se izvrši u 2016.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.