NavMenu

"Pitchevi" - jedan od najvećih izazova u 2015. godini

Izvor: eKapija Utorak, 17.03.2015. 13:37
Komentari
Podeli
Svaki drugi ili treći "pitch" za angažman marketinških, PR, digitalnih, kreativnih i drugih srodnih agencija namešten je, rezultat je istraživanja koje je sprovedeno na regionalnom forumu komunikacionih lidera IZAZOV 2015, saopštila je "Marketing mreža".

Kako bi raspolagali relevantnim podacima, portal Marketing mreža i agencija MASMI sproveli su, uoči foruma, istraživanje o stanju struke u kome je učestvovalo 374 profesionalca iz šest država regiona, a ispitanici su stručnjaci iz oblasti marketinga i odnosa s javnošću, zaposleni u agencijama i kompanijama.

Pomenuto istraživanje pokazalo je da čak 65% kompanija ne raspisuje "pitch"-eve odnosno tendere za izbor agencija. Takođe, zanimljivo je i da se čak 75% ispitanih kompanija izjasnilo da "pitch"-eve za izbor agencije raspisuju radi dobijanja novih ideja, dok je 45% njih reklo da im je osnovni cilj dobijanje najpovoljnije cene.

S druge strane, čak 73% agencija izjasnilo se da su im ideje i rešenja predložena u toku "pitch"-a "ukradene" od jednog do tri puta, dok 10% ispitanih tvrdi da je to bio slučaj više od pet puta. Isto istraživanje pokazalo je i da se čak 82% agencija susrelo sa kršenjem etičkog kodeksa u toku pitch procesa.

Pored navedenog, rezultati istraživanja pokazali su i da se odabir agencija, prema odgovorima predstavnika kompanija, vrši prevashodno na osnovu tima, odnosno ljudi koji rade u agenciji, ali i inovativnih i drugačijih ideja.

Isti zaključci čuli su se i na panelu "Pitchevi naši nasušnji" koji je održan u okviru IZAZOVA 2015. Učesnici panela, potvrdili su rezultate sprovedenog istraživanja o "krađi" ideja i izneli stav da su se više puta susretali sa netransparentnim i neravnopravnim procesom izbora agencija, nerealnim budžetima i rokovima, kao i nejasnim brifovima, ali su se i predstavnici kompanija i predstavnici agencija složili da je neophodno što češće razgovarati na ovu temu i ponuditi konkretna rešenja. Zaključak panela je da će uređivanje procesa odabira agencija, postavljanje standarda i unapređenje etičkog okvira biti na listi izazova u 2015. godini koji očekuju marketinšku i PR struku. Imajući sve to u vidu, panelisti su se složili da je definisanje jasnih procedura, postavljanje standarda, detaljniji brifovi, upoznavanje sa poslovnom filozofijom, otvoren dijalog i partnerski odnos, neophodni za bolju komunikaciju između "dve strane".

- Zbog svega navedenog jedna od inicijativa da se uredi ova oblast došla je od strane profesionalnog udruženja IAA Srbija, koje priprema Vodič za pitcheve, dok Društvo Srbije za odnose sa javnošću planira da do kraja ove godine usvoji izmene i dopune Etičkog kodeksa, kao osnovnog profesionalnog dokumenta i da preporuke za unapređenje pitch procesa u PR industriji - istakla je Ivana Parčetić Mitić, osnivač i urednica portala "Marketing mreža".

Forum komunikacionih lidera IZAZOV 2015 održan je u prisustvu više od 150 stručnjaka iz oblasti marketinga i komunikacija, iz više od 42 agencije i 38 kompanija. Centralne teme foruma bile su trendova u integrisanim komunikacijama, stanja na medijskom i marketinškom tržištu šest zemalja u regionu, ali i tendera za izbor agencija i očekivanja klijenata za uloženi nova.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.