Izvor: eKapija | Ponedeljak, 16.03.2015.| 15:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Eltec Petrol" organizovao skup o usklađivanju važećih propisa u oblasti uštede energije

Kompanija "Eltec Petrol" bila je domaćin okruglog stola na temu "Unapređenje i usklađivanje propisa neophodnih za realizaciju projekata u oblasti uštede energije u Republici Srbiji", održanog 12. marta 2015. godine, po drugi put, u ambasadi Republike Slovenije u Beogradu.

Kako je navedeno u saopštenju kompanije, okrugli sto je nastavak diskusije započete prethodne godine na sličnom skupu u slovenačkoj ambasadi, kao i na nedavno održanoj Biznis konferenciji BEES 2014 (Finansiranje projekata energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije kroz javno-privatno partnerstvo). Skup je trebalo da inicira otvoreni dijalog javno-privatnog sektora kako bi se podstakla promena, unapređenje i usklađivanje važećih propisa i investicije u oblasti uštede energije.

- "Eltec Petrol" d.o.o. i grupa "Petrol" su u poslednjih 10 godina uložili više od 50 mil EUR u investicijske mere u više od 40 ESCO projekata sa područja energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije kod naručioca u javnom, komercijalnom i privatnom sektoru - rekao je ovom prilikom generalni direktor "Eltec Petrola" Jože Torkar. - Suština ESCO (Energy Service Company) projekta nije samo u investiciji privatnog partnera u projekte energetske efikasnosti i obnovljive izvore energije, nego u upravljanju tom investicijom i postizanju rezultata usluge. Komplikovana i nejasna zakonska procedura i nedostatak prakse i modela ugovora za sprovođenje ESCO projekta u Srbiji predstavljaju trenutno prepreku za još bolje delanje na ovom prostoru - rekao je Torkar.

Među učesnicima skupa bili su predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, Ministarstva finansija, zatim predstavnici ambasade Republike Slovenije, Gradske uprave grada Beograda, Slovenačkog poslovnog kluba, Državne revizorske institucije i brojni drugi.

Kompanija "Eltec Petrol Beograd" je regionalni lider u oblasti energetske efikasnosti i energetskog ugovaranja sa najvećim brojem referentnih projekata racionalnog korišćenja vode, energije, smanjenog zagađivanja uz minimalne troškove poslovanja, realizovanih u javnom i privatnom sektoru.

"Eltec Petrol" posluje u okviru slovenačke grupe "Petrol" d.d. koja okuplja 25 kompanija u 8 država, i više od 200 inženjera, angažovanih na projektima energetske efikasnosti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.