Izvor: Danas | Ponedeljak, 16.03.2015.| 10:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Objavljena lista kandidata za Nagradu grada Beograda - Dodela priznanja u aprilu

Lista kandidata za Nagrade grada Beograda za najveća dostignuća u 2014. godini objavljena je na sajtu Gradske uprave, a priznanja bi trebalo da budu dodeljena u aprilu, tokom "Dana Beograda".

Za herojsko delo je nominovano ukupno 12 pojedinaca, grupa i udruženja građana, među kojima je većina učestvovala u spasavanju ljudi iz katastofalnih poplava u Obrenovcu, ali i osnivač humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" Arno Gujon, Vesna Klačar zbog pomoći roditeljima dece obolele od autizma i udruženje građana "Sveti Sava" zbog borbe protiv dilera droge u Lazarevcu i Mladenovcu.

Nominovani su i Kristina Pavlica, Viktor Miloje i Luka Stevović koji su spasli staricu Elku M. iz požara u Ulici kraljice Natalije. Za dugogodisnji rad i trajan doprinos razvoju Beograda, između ostalih su nominovani, doktor Vladeta Jerotić za doprinos u oblasti psihijatrije i religije, filozofije i psihologije, Mihailo Mitrović za doprinos u arhitekturi, doktor Marko Bumbaširević za dostignuća u mikrohirurgiji i ortopediji. U oblasti Književnost i prevodno stvaralaštvo ima 25 kandidata, među kojima su David Albahari za delo "Životinjsko carstvo", Zoran Bognar za "Izabrana dela Zorana Bognara", Zlata Bojović za "Istorija dubrovačke književnosti", Ljubica M. Eić "Pod ključem", Nikola Živanović "Carmina Galli".

Vojin Ćetković (Foto: Mozzart sport)
Kada je reč o pozorišnom stvaralaštvu, među 14 nominovanih su Miloš Biković za ulogu Ljube Sretenovića Vrapčeta u predstavi "Kad su cvetale tikve", Vojislav Brajović i Vojin Ćetković za ulogu u predstavi "Dnevnik o Čarnojeviću", Nikola Rakočević za ulogu Gavrila Principa u "Zmajeubicama", Dara Džokić i Anita Mančić za uloge u "Avgustu u ok rugu Osejdž".

Za oblast filma i radio-televizijskog stvaralaštva nominovani su Predrag Ejdus za ulogu Andrije Miloševa u TV filmu "Talog", Dragan Nikolić za scenario i režiju dokumentarnog filma "Pogrebnik", Mina Đukić za režiju "Neposlušnih", Milorad Matičević za režiju "Moj zanat" i Nikola Rakočević za ulogu Slava u "Travelatoru".

U oblasti Likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelni i prošireni mediji, ima 10 kandidata za Nagradu, a među njima su Nikola Kolja Božović, Dragana Bojović Jović, Mile Grozdanić, MIlovan Ilić, Milena Jeftić, Ničeva Kostić.

Za dostignuća u oblasti muzičko i muzičko-scensko stvaralaštvo nominovani su Đuro Živković, Smiljka Isaković, Rade Radivojević i Vasil Hadžimanov. Kako se navodi, u oblasti društvene i humanističke nauke nominovano je ukupno sedam autora i grupa autora, a na polju prirodnih nauka ima tri kandidata.

Na polju pronalazaštva nominovan je tim rudara Kolubare za "Kolubarsku metodu", Komlen Lalović za Uređaj za biometrijsku identifikaciju roditeljstva - materinstva i Miloš Stanković za Uređaj za uništavanja korova. U oblasti medicine takođe će biti dodeljeno više priznanja, pa je tako profesor doktor Radan Džodić nominovan za izuzetno delo koje predstavlja doprinos razvoju medicine, a reč je o knjizi "Rak dojke". Zbog rada ili izuzetne vrednosti pojedinca kojima je dao značajan doprinos razvoju i unapređenju medicine, nominovani su ministar zdravlja doktor Zlatibor Lončar za dobru organizaciju zdravstvene službe za vreme poplava u Obrenovcu, profesor doktor Miroslav Đorđević za promociju beogradske i srpske medicine u svetu o Komlen Lalović za patent za biometrijsku identifikaciju roditeljstva - materinstva.

Nominovani za novinarstvo su Aleksandar Apostolovski za kolumne u Politici, Aleksandar Gajšek za serijal "Agape" i knjiga "Agape antologija", Dejan Đurović za radio emisiju "Dragstor ozbiljne muzike" i emisiju "Nedeljom uveče", Veljko Pajović za "Beogradsku razglednicu", Milorad Roganović za "Slučaj B" i Stanko Stojiljković za knjigu članaka i eseja "Čudeska nauka" i knjigu za decu "Do kraja beskraja".

Odlučeno je da kandidati za nagrade u oblasti arhitekture i urbanizma budu Stevan Mićić za stambeno-poslovni objekat u Skerlićevoj 20 i grupa autora za kombinovanu dečju ustanovu - obdanište u Bloku 61 na Novom Beogradu.

Kada je reč o sportu, nominovani su Andrea Arsović zbog rezultata u streljaštvu, atletičarka Tatjana Jelača, kajakašica Nikolina Moldovan i osnivač projekta "Besplatna karate škola" Goran Filipović.

Za nagradu Grada Beograda "Svetislav Stojanović", koja se dodeljuje za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti zaštite od požara na teritoriji grada Beograda, kao pojedinac je predložen Predrag Sel, dok su Vatrogasno-spasilačka četa Obrenovac i Dobrovoljno vatrogasno društvo "Kotež" nominovani za nagradu "Svetislav Stojanović" kao vatrogasne jedinice.

Specijalno priznanje

Biće dodeljeno i specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za grad, kao i Nagrada Grada za stvaralaštvo mladih koja se dodeljuje učenicima i studentima za najvrednija ostvarenja u naučnom i umetničkom radu.
Firme:
Grad Beograd
Ministarstvo zdravlja Republike Srbije
EPS Rudarski basen Kolubara Lazarevac
Tagovi:
Nagrade grada Beograda
Dani Beograda
Solidarnost za Kosovo
Arno Gujon
Vesna Klačar
udruženje građana Sveti Sava
Kristina Pavlica
Viktor Miloje
Luka Stevović
Vladeta Jerotić
Mihailo Mitrović
Marko Bumbaširević
David Albahari
Životinjsko carstvo
Zoran Bognar
Izabrana dela Zorana Bognara
Zlata Bojović
Istorija dubrovačke književnosti
Ljubica M Eić
Pod ključem
Nikola Živanović
Carmina Galli
Miloš Biković
Kad su cvetale tikve
Vojislav Brajović
Vojin Ćetković
Dnevnik o Čarnojeviću
Nikola Rakočević
Zmajeubice
Dara Džokić
Anita Mančić
Avgust u ok rugu Osejdž
Predrag Ejdus
Andrija Milošev
Talog
Dragan Nikolić
Pogrebnik
Mina Đukić
Neposlušni
Milorad Matičević
Moj zanat
Travelator
Nikola Kolja Božović
Dragana Bojović Jović
Mile Grozdanić
Milovan Ilić
Milena Jeftić
Ničeva Kostić
Đuro Živković
Smiljka Isaković
Rade Radivojević
Vasil Hadžimanov
Kolubara
Kolubarska metoda
Komlen Lalović
Uređaj za biometrijsku identifikaciju roditeljstva materinstva
Miloš Stanković
Uređaj za uništavanja korova
Radan Džodić
Rak dojke
Zlatibor Lončar
Miroslav Đorđević
Aleksandar Apostolovski
Aleksandar Gajšek
Agape
Agape antologija
Dejan Đurović
Dragstor ozbiljne muzike
Nedeljom uveče
Veljko Pajović
Beogradska razglednica
Milorad Roganović
Slučaj B
Stanko Stojiljković
Čudeska nauka
Do kraja beskraja
Stevan Mićić
obdanište u Bloku 61 na Novom Beogradu
Andrea Arsović
Tatjana Jelača
Nikolina Moldovan
Besplatna karate škola
Goran Filipović
Svetislav Stojanović
Predrag Sel
Vatrogasno spasilačka četa Obrenovac
Dobrovoljno vatrogasno društvo Kotež
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.