Izvor: Politika | Sreda, 06.06.2007.| 10:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Hiljadu namirnica iz Srbije uskoro u evropskoj bazi podataka - na ekranu mobilnog telefona sastav proizvoda

Evropa čeka da i Srbija do jeseni upiše oko hiljadu namirnica iz našeg jelovnika u veliku bazu podataka, što će biti od značaja za sva tematska istraživanja u vezi sa hranom, ishranom i zdravljem stanovništva Starog kontinenta.

Ti podaci biće najpre dostupni posredstvom Interneta, a za nekoliko godina, kada uznapredujemo, zahvaljujući tim podacima moći ćemo u supermarketu da na ekranu mobilnog telefona pročitamo sastav kiselog mleka do detalja. I potom da kupimo ili ne, u zavisnosti da li nam odgovara njegov hranljivi sastav, količina minerala, vitamina.

Uz to, Srbiji je poverena uloga regionalnog centra za Balkan kao i zemlje centralne i istočne Evrope, kako bi i ostalima pokazala način za ulazak u ovaj projekat EU. Tim povodom u Beograd su stigli Pol Fingles, koordinator Evro FIR (European Food Information Resource) i profesor Kornelija Vitkof, rukovodilac projekta edukacije u okviru Evro FIR, da bi sa našim predstavnicima u ovom poslu, predstavili čitav poduhvat.

Predstavnici fabrika hrane, koji su juče (5. jun 2007. godine) bili na sastanku, mogli su da čuju kako će podaci o njihovim proizvodima biti poslati u Evropu, ali istovremeno je upućen i poziv ovdašnjim studentima da "zasuču rukave". Jer među 110 naučnih istraživača i pedesetak postdiplomaca iz 27 zemalja, koliko Evro FIR ima sada, naći će se mesta i za naše mlade snage.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.