NavMenu

Projekat koji je povezao fakultete i privredu nudi rešenje nezaposlenosti među mladima

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.03.2015. 17:53
Komentari
Podeli

(Foto: Ivana Vuksa)
Vlada Srbije je krajem prošlog meseca usvojila Nacionalnu strategiju za mlade, kojom se predviđa da će se u narednih 10 godina unaprediti "zapošljivost i zaposlenost mladih žena i muškaraca". To kaže zvanična republička strategija, za jedan od gorućih problema u društvu – zapošljavanje mladih. A, šta kaže statistika , kada je ovaj problem u pitanju?

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje danas u Srbiji, zaključno sa januarom ove godine, ima 753. 949 nezaposlenih, a od tog broja 26,6 su mladi ljudi, tačnije mlađi od 30 godina.U toj populaciji 14,7 odsto ima završen fakultet. Država sagledava ovaj ogroman problem i pokušava da mladima omogući uslove da posao nađu u svojoj zemlji, a ne da odlaze u inostranstvo. Podaci govore da Srbiju na godišnjem nivou napusti jedan manji grad mladih ljudi.

Problem nezaposlenosti mladih je hroničan i istovremeno akutan, između ostalog i zbog toga što je obrazovni sistem koji imamo u zemlji nastao u vreme i za potrebe industrijskog doba. On više ne može da zadovolji potrebe moderne privrede i postindustrijskog načina života. Nedavno je u Privrednoj komori Srbije, britanski stručnjak Pol Džadž održao predavanje na temu neophodnosti promene edukativnog sistema kod nas. On je govorio o potrebi stvaranja klastera koji će obuhvatiti univerzitet, biznis sektor, vladine agencije i nevladin sektor, kako bi se problem zapošljavanja sagledavao i rešavao integralno.

Upravo ovakav pristup sagledavanja problema nezaposlenosti, primenila je Valentina Krstić, u okviru projekta "Povezivanje mladih sa tržišnom privredom" čiji je ona autor i menadžer, a nosilac je Centar za decu i omladinu iz Vrnjačke Banje. Projekat se odvija u saradnji sa partnerima: Fakultetom za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu i Studentskom unijom Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Projekat je naišao na podršku Demokratske komisije Ambasade SAD-a u Beogradu i počeo je da se realizuje u drugoj polovini prošle godine.

- Pošto sam više godina radila u Kancelariji lokalnog ekonomskog razvoja u Opštini Vrnjačka Banja i imala sam puno kontakata sa privredom, uočila sam da obrazovani ljudi ne mogu da se zaposle u našoj zemlji zbog disproporcije između znanja stečenih na fakultetima i praktičnih veština koje su potrebne za obavljanje konkretnih poslova u privredi - kaže Valentina Krstić, koja je istovremeno vodila i lokalni Centar za decu i omladinu.

Cilj projekta je da omogući mladima koji se školuju na visokoškolskim ustanovama povezivanje sa mogućim šansama u biznis sektoru. Planirano je da se ovaj cilj postigne na tri načina: obezbeđivanjem direktnog kontakta između biznis sektora i fakulteta i sa studentima - potencijalnim zaposlenicima, obezbeđivanjem univerzitetima (profesorima i dekanima) direktan kontakt sa biznis sektorom kako bi suštinski razumeli realne potrebe tržištai i prikazivanjem studentima kako je realno stanje u privredi - obezbeđivanjem mogućnosti da rade i steknu praktično iskustvo, rekla nam je Krstićeva.

Projekat je u toku i do sada su organizovane radionice koje su povezale studente sa privrednicima iz oblasti hotelijerstva i turizma. Najbolji studenti Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, predstavili su se zainteresovanim tamošnjim hotelijerima ( hoteli "Kralj", "Solaris Resort", SB "Merkur", Apartmana "Biser", Vila "Splendor" i agencija "Spa travel"). Sedmoro studenata završne godine turistički poslenici su izabrali i potpisali sporazume sa njima o izvođenju dvomesečne prakse u njihovim kompanijama. U delu projekta koji se odvija na beogradskom Elektrotehničkom fakultetu, takođe je održana radionica u okviru koje su najbolji studenti uz mentorski nadzor spojeni sa kompanijama kao što su Institut Mihajlo Pupin, "Bitgear Wireless Design Services", "Spacetel", "Pinelektro" i "Branicevo wind".

Vrnjačka BanjaVrnjačka Banja

Učesnici u projektu, studenti su izuzetno zadovoljnji prilikom da učestvuju u projektu i mogućnošću sticanja praktičnog znanja, koje će im olakšati put do stalnog zaposlenja. Svi studenti koji su aplicirali i ostavili su veoma dobar utisak na poslodavce koji su sa zadovoljstvom birali praktikante među najboljima.

Vidno je zadovoljna i autorka projekta, Valentina Krstić, koja naglašava da je pogođena suština problema, pa su i rezultati dobri. Veoma važno je to što su svi učesnici u projektu shvatili inovaciju – unapređenje međusektorske komunikacijie, kao šansu da se brže rešava problem nezaposlenosti mladih.

Najavljujući u okviru projekta istoimenu konferenciju "Povezivanje mladih sa tržišnom ekonomijom", koja treba da se održi krajem marta u Vrnjačkoj Banji, na kojoj se pored organizatora, partnera, donatora, ali i predstavnika fakulteta i privrednika iz regiona, očekuje učešće predstavnika lokalne samouprave, ali i resornih ministarstva omladine i sporta, kao i prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Krstićeva izražava nadu da će se stvari na planu zapošljavanja mladih kretati u pozitivnom pravcu, ukoliko država istinski preduzme neophodne korake u oblasti obrazovanja i edukacije i u tom smislu praktična znanja postanu sastavni deo našeg obrazovnog sistema.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.