Izvor: eKapija | Četvrtak, 12.03.2015.| 16:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Preduzetnici u Srbiji ipak mogu da opstanu - Održan četvrti "Business Cafe"

Nebojša Glogovac i Irena Lalić
Ekološko vozilo "Segway", Krojačeva škola web dizajna, ručno izrađena kožna galanterija i novi brend kineskih automobila u Srbiji - ovo su bili preduzetnički poduhvati predstavljeni na četvrtom "Biznis kafeu" (Business Cafe) o temi "Srpski preduzetnički san – može se uspeti u Srbiji".

Specijalni gost večeri bio je Nebojša Glogovac, koji je predstavio ponudu njegove firme "Seganyway d.o.o." - ekološko vozilo namenjeno turističkim obilascima grada. "Segway" dvokolice se kreću brzinom do 20 kilometara na čas u gradskoj sredini, a vozila mogu da se iznajmljuju i u marketinške svrhe. Iako je Glogovac rekao kako je ovaj biznis "i dalje u pelenama", obilasci grada na "Segway" vozilu su već u ponudi pojedinih hotela.

Domaćica večeri, Irena Lalić, razgovarala je i sa Anom i Svetomirom Jovanović, čija "Krojačeva škola web dizajna" uspešno "kroji internet odela" od 2006. godine. Biznis pokrenut u stanu od 24 m2 je, prema rečima ovog bračnog para, stigao do toga da njihovi polaznici, koje obučavaju programiranju i veštinama dizajniranja za web, danas dobijaju ponude za poslove koji vrede milione. Govornici su se dotakli i solo poduhvata Ane Jovanović - prve onlajn suvenirnice "Suveniri Srbije" - koja predstavlja virtuelnu pijacu za oko 2.000 malih preduzetnika i zanatlija koji proizvode suvenire. Pored prodajnog prostora, proizvođači sitnih uspomena sa putovanja mogu da dobiju i savetodavnu podršku kako da upakuju i prodaju svoje proizvode.

Svoj privatni biznis predstavila je i vlasnica preduzeća "Novex doo", Miroslava Jovanović, čija se firma bavi ručnom izradom poslovne kožne galanterije. Njena firma postoji već 24 godine, a koliko se poslovni poduhvat nje i njenog supruga pokazao isplativim na samom početku, Miroslava je rekla da su od prodaje oko 4.500 privezaka uspeli da kupe "tojotu korolu".

Radovan Berić, Great Wall Srbija
Automobile najvećeg privatnog auto proizvođača u Kini, "Great Wall", u Srbiju je doveo Radovan Berić. Iako su se Kinezi u početku kolebali zbog stagnacije evropskog tržišta, pa su pregovori trajali godinu i po dana, Berić je uspeo da ovaj brend predstavi domaćem tržištu. "Great Wall Srbija" partnerski posluje sa Auto centrom S, a svoja vozila će predstaviti ove godine na Sajmu automobila u Beogradu.

Poruka sinoćnjeg "Business Cafe"-a bila je da sledeća - uspeti možemo svi onoliko koliko verujemo u sebe i svoj posao i koliko smo disciplinovani, istrajni, i spremni na odricanje, zaključila je Irena Lalić, organizatorka događaja.
Naredni "Business Cafe" očekujte u maju.

N.C.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.