Izvor: eKapija | Četvrtak, 12.03.2015.| 12:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu na 7,5%

(Foto: I.Vukša)
Izvršni odbor Narodne banke Srbije je danas odlučio da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,5 procentnih poena, tako da ona od danas iznosi 7,5%.

Izvršni odbor je, piše u saopštenju, "imao u vidu da u uslovima povećanja globalne likvidnosti usled kvantitativnog popuštanja Evropske centralne banke, dosledno sprovođenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi i zaključenje aranžmana iz predostrožnosti s Međunarodnim monetarnim fondom utiču na povećano interesovanje investitora za ulaganja u Srbiju".

- O tome svedoči pad premije rizika zemlje (Srbije) i veća tražnja nerezidenata za državnim hartijama od vrednosti. Ovakva kretanja, kao i inflaciona očekivanja koja se kreću oko cilja od 4%, otvaraju prostor da monetarna politika da doprinos dugoročno održivom oporavku domaće ekonomije - poručila je NBS.

Izvršni odbor je konstatovao da je međugodišnja inflacija, nakon istorijskog minimuma u januaru "koji je pre svega posledica visoke prošlogodišnje baze uzrokovane povećanjem stope PDV i akciza", u februaru započela rast i postepeni povratak u granice cilja (4,0 plus minus 1,5%).

NBS očekuje da se inflacija u drugoj polovini ove godine vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja, čemu će, po oceni Izvršnog odbora, "doprineti mere monetarne politike i iscrpljivanje efekta faktora sa privremenim dezinflatornim uticajem, pre svega niskog rasta regulisanih cena i niskih cena primarnih proizvoda na svetskom i domaćem tržištu".

Kretanje referentne kamatne stope i dalje će "u najvećoj meri zavisiti od ostvarivanja rizika u međunarodnom okruženju i njihovog uticaja na inflaciju, kao i efekata cena primarnih proizvoda na svetskom i domaćem tržištu na ostale cene", ocenio je Izvršni odbor.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 9. aprila.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.