NavMenu

Beogradski "Seven Bridges Genomics" dobio 3 mil USD u UK za prvi funkcionalni graf genoma na svetu

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.03.2015. 16:00
Komentari
Podeli
"Seven Bridges Genomics", srpsko-američka firma bazirana u Beogradu, Bostonu i Londonu, dobila je 1,95 miliona funti (oko 2,9 mil USD) od Ministarstva zdravlja Ujedinjenog Kraljevstva i Genomics England kako bi završila i lansirala "Graph Genome", prvu funkcionalnu reprezentaciju referentnog genoma zapisanu u formi grafa, kao i alate koji mogu da operišu takvom reprezentacijom, javlja "Startit".

Ovo je drugi vredan ugovor ove kompanije u poslednjem periodu — pred kraj prošle godine dobila je 5,8 mil USD kao deo inicijative Nacionalnog instituta za rak SAD-a za razvoj "Cancer Genomics Cloud Pilot" inicijative. Ovi ugovori čine ovaj inovativni biotehnološki startap sve manje (inherentno rizičnim) startapom i sve više kompanijom koja pred sobom ima perspektivnu budućnost.

"Graph Genome" je revolucionarni alat koji može da čuva i analizira genetičke informacije. Omogućava istraživačima i klinikama da analiziraju velike setove ljudskog genoma brže i povoljnije nego do sad, i sadrži algoritam koji se samostalno poboljšava svakom novom analizom, čineći je tačnijom od prethodne. Dodatno, može u potpunosti da učini genetski materijal pacijenta anonimnim, uz zadržavanje važnih informacija za istraživanje i interpretaciju.

Kroz "Graph Genome" će naučnici moći da izvlače genetske materijale stanovništva i time klinikama omogućivati personalizovano lečenje i poređenje genoma pacijenta sa genomima veće populacije.

Dostupnost komercijalizacije "Graph Genome"-a i povezanih alata biće korak napred u tome kako svet razume temelje života. "Seven Bridges Genomics" donosi tačnost, privatnost, brzinu i kvalitetne podatke u cilju poboljšanja za istraživače, klinike i eventualno i pacijente širom svet - rekao je Deniz Kural, direktor i suosnivač.

Osim prvog svetskog referentnog genoma u obliku grafa, ovaj tim lansira i skup alata koji će omogućiti istraživačima da ih koriste — graph aligner, branch genotyper and local assembler, graph database, genome browser, and disease-focused applications.

Svi ovi alati pokretaće se sa Seven Bridges platforme, bioinformatičkog, obračunskog i skladišnog clouda, koji omogućava rast bez ikakvih kapitalnih investicija i dolazi uz ekspertizu više od 100 biologa, bioinformatičara, inženjera i drugih stručnjaka.

Inače, "Seven Bridges Genomics" je osnovana 2009. godine sa ciljem da izgradi cloud platformu za genetske analize i istraživanja. U pitanju je bila prva platforma tog tipa na svetu, a medicinskim korisnicima bi ubrzala, olakšala i učinila jeftinijim aktivnosti tog tipa, navodi "Startit".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.