Izvor: Beta | Utorak, 10.03.2015.| 12:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počinje prezentacija firmi za upravljanje "Železarom"

(Foto: zelsd.rs)
Prezentacije pet kompanija koje su se prijavile na tender za upravljanje "Železarom Smederevo" počinje danas popodne, rekli su agenciji Beta u Samostalnom sindikatu "Železare Smederevo". Kako su rekli u sindikatu, predstavljanje kompanija trebalo bi da bude završeno za tri dana.

Očekuje se da će do kraja ove sedmice biti poznato koji ponuđač će biti izabran da upravlja "Železarom Smederevo".

Iz Vlade Srbije nisu želeli da navedu imena prijavljenih na tender pravdajući se tajnošću podataka, a u medijima se kao zaintresovani pominju američka kompanija "Esmark", slovački "Pikaro", "HKP engineering" iz Holandije, "Monaco Resources Group", "Emlog" iz Švedske, austrijski "Global Steel Consulting" i ruski Crveni oktobar.

Komisija za razmatranje ponuda za profesionalno upravljanje smederevskom "Železarom" prihvatila je ponude pet zainteresovanih kompanija koje su, kako se navodi, imale potpunu dokumentaciju.

Po odredbama konkursa, od profesionalnog menadžmenta se očekuje povećanje prodaje i proizvodnje na nivou ne manjem od 1,5 miliona tona čelika godišnje, uvođenje novih tehnologija i osvajanje novih tržišta.

Menadžment će biti u obavezi da dostavi incijalni i indikativni plan koji između ostalog treba da sadrži strategiju prodaje Železare, projektovane cene za ključne finalne proizvode, projektovan plan proizvodnje, strategiju nabavki, plan finansiranja i projekciju novih zapošljavanja.

Da bi srpska čeličana ispunila zacrtane ciljeve, predviđeno je da je vodi 12 direktora, jer se za toliko ljudi traže biografije za poslove proizvodnje, nabavke, prodaje, finansija, računovodstva, poreza i finansiranja investicija.

Odluku o tome da se raspiše javni poziv za profesionalni menažment donela je Vlada Srbije 17. februara, posle neuspelih pregovora za strateško partnerstvo sa američkom kompanijom "Esmark", o preuzimanju 80,01% kapitala "Železare" u vlasništvu države.

"Železara" zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi između 340.000 i 350.000 tona čelika, a njeni proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.