Izvor: eKapija | Utorak, 10.03.2015.| 10:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Cimos" zatvara pogon u Kikindi od aprila 2015.

Iz uprave Grupe "Cimos" saopšteno je da će krajem marta biti zatvoren pogon "Topli delovi" u "Livnici Kikinda – Automobilska industrija". Ovakva odluka obrazložena je ekonomskom krizom i finansijskim poteškoćama, koji su doveli do uvođenja predstečajnog poravnanja.

Duže vreme "Cimos" je tražio rešenja kako da, u pogonima koji ostaju da rade, zadrži određeni broj zaposlenih iz "Toplih delova", ali za 300 radnika nisu pronađena druga radna mesta, tako da će oni postati tehnološki višak, navodi se u saopštenju iz "Cimosa".

Kako je navedeno, svi radnici koji ostanu bez radnih mesta ostvariće sva prava na osnovu Zakona o radu - pravo na srazmeran godišnji odmor, isplatu zarade i pravo na zakonom propisanu otpremninu, tvrde u fabrici.

U "Livnici Kikinda – Automobilska industrija" nastaviće da rade tri pogona koja zapošljavaju 930 ljudi, a "Cimos" će zadržati i fabriku u Sečnju, koja takođe proizvodi delove za automobilsku industriju i u kojoj je zaposleno 228 ljudi. Opredeljenje "Cimosa" je, kako se navodi, da slobodne i neprofitabilne pogone ponudi na prodaju ili iznajmi, kako bi radnici, koji su postali višak, radna mesta pronašli kod drugih poslodavaca. U završnoj fazi je dogovor o prodaji jednog, ranije zatvorenog pogona, kikindskoj firmi "Grindex", prenose kikindski mediji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.