NavMenu

Stalna postavka galerije "New Moment"

Izvor: eKapija Ponedeljak, 09.03.2015. 13:08
Komentari
Podeli
Tokom sledeće nedelje galerija "New Moment" svečano otvara svoju jedinstvenu postavku koja obuhvata ekskluzivne radove najvažnijih savremenih umetnika iz regije koji su stvarali poslednjih 50 godina. Vredna dela Vladimira Veličkovića, Miodraga Dade Đurića, Ere Milivojevića, Milije Belića, Mrđana Bajića, kao i čuvenog hrvatskog skulptora Dušana Džamonje i slovenačke slikarske grupe Irwin, itd biće predstavljena na prvoj stalnoj postavci.

Ljubitelje umetnosti očekuje više od dvadeset vrednih dela velikana domaće i regionalne moderne scene, a stalna postavka je samo deo novina koje donosi galerija.

- U narednom periodu imamo želju da galerija postane savremena institucija koja će negovati i pomagati umetnost i umetnike, a manje će se zasnivati na komercijalnim efektima. Naravno, i oni će biti u žiži, jer galerija od nečega mora da se održava, ali to neće biti njen prioritet - izjavio je Lazar Sakan, vlasnik "New Moment" galerije.

"Magnetično mesto", kako galeriju "New Moment" naziva uvaženi sociolog Ratko Božović, i ove sezone ponudiće svim ljubiteljima umetnosti bogatu kulturnu sezonu i nastojaće da prati tokove savremenih umetničkih tendencija. Uz stalnu postavku najavljene su i četiri izložbe savremenih autora iz zemlje i inostranstva. Stalna postavka je prodajnoj karaktera i očekuje se da se stalno dopunjuje umetničkim radovima visokog kvaliteta.

Galeriju "New Moment" ove godine će obeležiti i kontinuiran otkup umetničkih radova afirmisanih domaćih, regionalnih i stranih autora, kreiranje kataloga stalne postavke, kao i veb sajt galerije i mogućnost on-line posete izložbi.

Nekoliko puta godišnje, galerija će održati aukcijske prodaje umetničkih radova, ali za razliku od aukcija opšteg tipa na prodaju će biti izloženo samo deset do dvadeset umetničkih radova visokog kvaliteta.

Novina je i da galerija "New Moment" planira da okupi i određeni broj umetnika, kulturologa i kolekcionara u sopstveni Klub ljubitelja, a selektovani umetnici imaće priliku i da izlažu monografske studije.

O autorima stalne postavke

Vladimir Veličković – član francuske Akademije nauka i umetnosti, počasni doktor Univerziteta u Kragujevcu, jedan od najeminentnijih srpskih slikara i predstavnik nove, moderne figuracije.

Miodrag Dado Đurić – velikan crnogorske umetnosti, jedan od najznačajnijih umetnika našeg vremena koji je stvarao i izlagao u celom svetu. Važio je za predstavnika današnje figurativne umetnosti, svrstavali su ga među najoriginalnije umetnike sa ovih prostora.

Era Milivojević – srpski umetnik čije su osnovne umetničke discipline fotografija, kolaž, performans I video umetnost.

Milija Belić – srpski multimedijalni umetnik, bavi se slikarstvom, skulpturom i kompjuterskom animacijom.

Mrđan Bajić – srpski vajar, crtač I professor umetnosti. Izlagao je na mnpgim evropskim i svetskim izložbama.

Dušan Džamonja – bio je jugoslovenski vajar, rođen u Makedoniji i član SANU. Za sobom je ostavio večan beleg u spomeničkoj arhitekturi Jugoslavije, poput Spomenika žrtvama ustaško-fašističkog terora na Mrakovici, Spomenik revoluciji u Moslavini, Spomen kosturnica palih jugoslovenskih boraca.

Slikarska grupa Irwin - osnovana 1983. u Ljubljani. Članovi grupe su Roman Uranjek, Dušan Mandić, Miran Mohar, Andrej Savski i Borut Vogelnik. Posvećeni su retroprincipu, što za njih predstavlja način ponašanja i delovanja.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.