NavMenu

Uskoro pojeftinjenje mleka u Srbiji zbog uvoza jeftinije robe iz EU

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 09.03.2015. 10:30
Komentari
Podeli
Generalni direktor "Imleka" Slobodan Petrović ocenio je da se u narednom periodu može očekivati pojeftinjenje mleka i mlečnih proizvoda jer će biti pojačan trend uvoza iz Evropske unije i istakao da je to dugoročno štetno za domaće proizvođače.

- Možete očekivati pojeftinjenja zato što će u Srbiju ulaziti jeftinija roba iz Evropske zajednice. To dugoročno nije dobro jer ćemo upropastiti naše proizvođače i stalno ćemo zavisiti od uvoza - izjavio je Petrović Tanjugu.

On kaže da je pojačan trend uvoza mleka i mlečnih prerađevina u Srbiju već primetan zbog ukrajinske krize jer se "evropski" viškovi slivaju i u Srbiju, ali ističe i da se uvoz odvija po dampinškim cenama.

- Primetan je uvoz do dampinškim cenama, a to znači da je, na primer, cena sira toliko niska da je niža od sirovine i cene mleka koja je potrebna da se taj proizvod napravi - rekao je on.

Dodatni pritisak na uvoz, kako je naglasio, predstavlja i ukidanje kvota za proizvodnju mleka u EU koje je stupilo na snagu 1. januara ove godine.

- Sve to će uticati negativno na naše tržište jer od 1. januara prošle godine nemamo nikakve zaštitne mere. Na drugoj strani, subvencije u EU su od pet do deset puta veće nego u Srbiji i to znači da smo automatski u nepovoljnom položaju - navodi on.

Upitan da li postoji rešenje da se srpski proizvođači zaštite od prekomernog uvoza i dampinških cena, ovaj sagovornik kaže da je to veoma teško.

- Vrlo je teška situacija, potreban je jedan dramatičan korak prema Evropskoj uniji kako bi im se ukažalo na to da uništavaju našu proizvodnju i da to mora da se promeni - ističe prvi čovek "Imleka".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.