Izvor: eKapija | Nedelja, 08.03.2015.| 17:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prihvaćeno pet ponuda za "Železaru"

(Foto: zelsd.rs)
Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je u subotu (7. marta 2015. godine) da je komisija koja razmatra ponude za upravljanje "Železarom Smederevo" prihvatila ponude pet kompanija koje su imale potpunu dokumentaciju i sa kojima će se narednih dana nastaviti razgovori.

U saopštenju se precizira da je od šest kompanija, koje su poslale zvanične ponude za profesionalno upravljanje "Železarom", komisija na sednici prihvatila pet.

Komisija će do kraja nedelje izabrati najbolje kandidate koji će svojim prezentacijama pokazati na koji način misle da unaprede proizvodnju, zadrže radnike i obezbede da "Železara" radi punim kapacitetom i bude profitabilna kompanija.

Ministar privrede Željko Sertić najavio je u nedelju (8. marta 2015. godine) da će svi zaposleni u "Železari" Smederevo zadržati svoja radna mesta, a postoji mogućnost da će biti potrebno još ljudi ako se uspostave puni proizvodni kapaciteti.

- Da bi dve visoke peći radile, nama je po menadžment politici koju je još "U.S. Steel" implementirao u prethodnom periodu, potrebno oko 5.200 radnika - kazao je Sertić na TV Pink.

Sertić je dodao da bi 12, 13. mart okvirno mogao da bude datum kada ćemo imati konačno rešenje i do tada će biti utvrđeni svi elementi.

Ministar privrede je podsetio da je Vlada Srbije ranije postavila jasne ciljeve za "Železaru" koje novi menadžment treba da ispuni, a odnose se na minimalnu godišnju proizvodnju od 1,5 milion tona, finansiranje, strategiju upravljanja...

Kako prenosi "Kurir", na tender su se prijavili: "Monaco Resources Group", "Pikaro" iz Slovačke, "Prominvest AG" iz Švajcarske, američki "Esmark", "HPK engineering" iz Holandije, "Emlok AB" iz Švedske, "Global Steel Consulting" iz Nemačke.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.