Izvor: Beta | Petak, 06.03.2015.| 15:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija uskoro dobija internet-berzu biomase

(Foto: Suzana Obradović)
Srbija bi uskoro trebalo da dobije prvu internet-berzu biomase, najavio je u petak (6. marta 2015. godine) pomoćnik ministra rudarstva i energetike Miloš Banjac.

- Ovih dana radi se na detaljima, kako bi prvi put na jednom mestu bila prikazana trenutna ponuda i potražnja za biomasom u Srbiji - kazao je Banjac na skupu o realizaciji projekta korišćenja biomase u Privrednoj komori Srbije, ali nije precizirao kada će berza početi da radi.

Prema njegovim rečima, berza biomase je deo projekta vrednosti 30 mil USD, koji se sprovodi u saradnji sa Programom za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP).

Kako bi se povećala upotreba biomase, kao jednog od obnovljivih izvora energije, država, kako je naveo Banjac, u saradnji sa međunarodnim institucijama realizuje više programa kao što je korišćenje biomase u toplanama.

- U pripremi je i projekat probnog korišćenja biomase za kosagorevanje sa lignitom pri proizvodnji struje u Elektroprivredi Srbije - naveo je Banjac.

On je ukazao na procene da u Srbiji neiskorišćen potencijal biomase iznosi 2,2 miliona tona ekvivalenta nafte i da je biomasa većinom ostatak poljoprivrednih radova.

- Drvna biomasa je na granici održivosti i povećanje njenog korisćenja neće biti moguće ukoliko se ne poveća pošumljavanje- rekao je Banjac.

Dodao je da će otežavajuća okolnost za veće korišćenje biomase biti to što od 2017. godine po direktivi EU, biomasa koja može da se koristi u prehrambene svrhe, neće moći da se upotrebljava za proizvodnju goriva.

Po njegovim rečima, Nacionalnim akcionim planom za obnovljive izvore energije predviđeno je da se izgrade postrojenja na biomasu kapaciteta 130 megavata, kao i da se u ukupnoj potrošnji poveća udeo biogoriva.

Banjac je podsetio da su novim Zakonom o energetici iz decembra 2014. godine, olakšana procedura i osigurani investicioni uslovi za poslovanje sa biomasom.

Najavio je i da će u prvih šest meseci 2015. godine, pored ostalog biti usvojene uredbe o uslovima i postupcima za sticanje statusa povlašćenog proizvođača električne energije i o otkupu električne energije, dok će u drugoj polovini godine biti usvojena uredba o obaveznom udelu biogoriva u sektoru saobraćaja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.