NavMenu

Oko 40% stanovnika Srbije moglo bi da ostane bez TV signala

Izvor: Blic Sreda, 04.03.2015. 15:51
Komentari
Podeli

(Foto: Ivana Vuksa)
Oko 40% stanovnika u Srbiji moglo bi da ostane bez televizijskog signala 17. juna, jer tog datuma mora da bude završena digitalizacija u Srbiji, rečeno je u sredu (4. marta) na okruglom stolu o digitalizaciji i tržištu kablovske televizije u Srbiji.

Na skupu "Digitalizacija i tržište kablovske televizije u Srbiji" koji je organizovao Danas konferens centar, rečeno je da u Srbiji između 38 i 43% građana nema prijemnike koji bi mogli da prime digitalne signale i za to su im potrebni set-top boksovi.

Istaknuto je i da je bilo predviđeno da oko 100.000 ugroženih kategorija građana u Srbiji dobiju besplatno te uređaje, dok ostali građani koji nemaju televizore koji mogu da podrže digitalni signal moraju da kupe te boksove čija cena ne bi trebalo da bude veća od 2.500 dinara.

Na skupu je naglašeno i da su prednosti za građane od digitalizacije televizijskog signala bolji kvalitet slike i zvuka, dok će država od digitalne dividende doći do značajnih finasijskih sredstava.

Predstavnik kompanije "Asseco" SEE Srbija Branislav Vuković kazao je da pored brojnih prednosti, digitalizacija ima i mana jer nema dodatnih servisa i sadržaja, ali je to istovremeno i prednost jer povećava konkurentnost operatera.

Predstavnica Privredne komore Srbije (PKS) Jelena Jovanović kazala je da bi u celom procesu digitalizacije trebalo da bude bolja povezanost između državne uprave naglasivši da je ceo ovaj proces u regionu uradjen davno i da nije ništa novo.

Direktor Direkcije za informacione tehnologije i elektronske komunikacije Pošta Srbije Mihailo Jovanović kazao je da u Srbiji ima 94 kablovskih operatera, naglasivši da su Pošte Srbije među najvećima sa oko 100.000 korisnika.

Prema njegovim rečima, predviđenom privatizacijom "Telekoma" Srbije koji ima oko 400.000 korisnika, Pošte Srbije će ostati jedini državni operator digitalne televizije.

On je naveo i da oko 60% domaćinstva koriste kablovsku televiziju, a najviše u Beogradu, dok je u ruralnim i rubnim graničnim sredinama taj procenat jako mali.

Prema ranijim podacima, u ovom trenutku 93% stanovništva Srbije pokriveno digitalnim signalom, a do kraja juna trebalo bi biti 95%.

U septembru prošle godine počeo je tranzicioni period u kome će biti i digitalnog i analognog emitovanja. Digitalizacija se ne odnosi na one koji imaju digitalnu televiziju, satelitsku antenu i IPTV, nego na one koji televizijski program prate preko sobnih i krovnih antena, što je oko 38% stanovništva Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.06.2023.  |  Industrija, Finansije

Šiju za Guči, rade za minimalac - Od 1.000 radnika 800 u štrajku u fabrici Falk East u Knjaževcu

Od 1.000 radnika fabrike obuće Falk East u Knjaževcu jutros od sedam sati njih 800 štrajkuje. Traže veće plate, ali i 50 dinara više za topli obrok, kao i stilumanse, jer posla, kako tvrde za Danas, ima. - Veliko je nezadovoljstvo svih zaposlenih, pokušavamo od januara da razgovorima sa rukovodstvom dođemo do rešenja, do povećanja zarada, međutim nije bilo razumevanja. Pre nekoliko dana dali smo im rok do 1. juna da ispune sve naše

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.