Izvor: Tanjug | Sreda, 04.03.2015.| 16:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Union drvo" kupuje fabriku "Beko" u Svilajncu

Arhivska fotografija
Arhivska fotografija
Kompanija za proizvodnju nameštaja i profesionalne opreme za ugostiteljstvo "Union drvo" iz Beograda kupuje bivšu fabriku "Beko" u Svilajncu od Skupštine grada.

Ugovor o kupoprodaji biće potpisan 6. marta u zgradi Skupštine opštine, saopštila je danas Informativna služba opštine.

"Union drvo" kupuje plac površine 1,70 hektara i proizvodnu halu sa poslovnim prostorijama i pomoćnim objektima, površine 2.976 kvadartnih metara, i u Svilajncu će se baviti proizvodnjom, navodi se u saopštenju.

Prodajom fabrike "Beko" ovoj beogradskoj firmi, i poslednji proizvodni pogon u Svilajncu zvanično dobija vlasnika a celokupan posao je realizovan bez subvencija Vlade Srbije, izjavio je danas Tanjug predsednik opštine Predrag Milanović.

- Ovo je jedinstven model kako je lokalna samouprava rešila problem neuspelih privatizacija - rekao je Milanović.

U ovom objektu trenutno kao zakupac prostora radi firma "Motifs" iz Pariza, koja se bavi konfekcijskom proizvodnjom za velike modne kuće: "Cache Cache", "Armand", "Thierz", "Christine Laure", "Kiabi", "Gemo", "Magasin bleu"...

- Ova firma prema ugovoru ostaće sa svojom proizvodnjom do kraja zakupnog perioda - navodi se u saopštenju.

Reč je o objektu u centru grada, površine 2.976 kvadratnih mertara, koji je sa opremom, inventarom i zemljištem, kupila opština u aprilu 2013. godine na 24. licitaciji.

Fabrika "Beko" je pre toga bila u stečaju i deset godina nija radila, a za njenu kupovinu Skupština opštine Svilajnac, odlukom odbornika, zadužila se kod banke kreditom od 50.000.000 dinara.

Vrednost na licitaciji bila je 1.147.000 EUR, objasnio je Milanović.

Pošli smo od stanovišta, da prodajama bez kupaca, niti će Stečajna uprava to da proda i podmiri poverioce, niti će radnici, oni koji čekaju, od toga dobti nešto, a niti opština može taj pogon u sadašnjoj situaciji da stavi u funkciju i zaposli građane, istakao je Milanović.

"Naša ideja u startu je bila da mi postanemo vlasnici, da objekat dovedemo, pošto deset godina stoji, u stanje za normalnu upotrebu i da nađemo domaćeg ili stranog poslodavca koji će pokrenuti proizvodnju", dodao je on.

Trenutno u delu pogona bivšeg Beka radi 50 radnika, a "Union drvo" planira da zaposli još trideset ljudi i da investira u proizvodnju oko milion evra.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.