NavMenu

Veliki potencijal za rast životnog osiguranja

Izvor: Tanjug Sreda, 04.03.2015. 10:20
Komentari
Podeli

Član Izvršnog odbora "Wiener Stadtische" osiguranje Zoran Blagojević poručio je sinoć da Srbiji ima veliki potencijal za rast industrije osiguranja posebno u domenu životnog osiguranja.

On je na panelu Kopaonik biznis foruma pod nazivom "Ključna pitanja u osiguranju u periodu oporavka" naveo da je tržište osiguranja nerazvijeno i kao primer naveo podatak da je polisa životnog osiguranja po glavi stanovnika u Srbiji skoro deset puta manja od evropskog proseka.

On je precizirao da je premija životnog osiguranja u Srbiji sa 95 mil EUR u 2011. godini porasla na svega 123 mil EUR u 2013. godini.

Koliko su ove cifre skromne, najbolje govori podatak da je, kako je naveo, visina premije po glavi stanovnika u ovom periodu porasla sa 13 na 17 EUR, dok je učešće premije u BDP-u u posmatranom periodu poraslo sa 0,3 na 0,4%.

Na drugoj strani, na tržištu EU, kako je naveo, premija životnog osiguranja se u ovom periodu kretala od 613, 5 mlrd EUR do 636 mlrd EUR.

- To znači da je premija po glavi stanovnika iznosila 1.216 EUR u 2011. godini da bi se samo dve godine kasnije popela na 1.255 EUR, ili da se premija životnog osiguranja u odnosu na BDP u posmatranom periodu kretala od 4,7 do 4,8% - istakao je on.

- Zaista frapantne cifre. Očigledno je da mi imamo veliki prostor za rast - naveo je on.

On je ukazao da je životno osiguranje na razvijenim evropskim tržištima svoju eskpanziju doživelo uz pomoć države, te ukazao da se značajniji rast ovog segmenta osiguranja u Srbiji može postići samo uz poreske olakšice koje će država dati građanima.

Sekretar Udruženja osiguravača Srbije Vladan Manić je ukazao na problem poljoprivrednih osiguranja gde se ne povećava broj osiguranika bez obzira na značajno učešće države u premiji osiguranja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.