NavMenu

ANTIĆ: Nema poskupljena struje

Izvor: RTS Petak, 27.02.2015. 09:00
Komentari
Podeli

Aleksandar Antić (Foto: Mc.rs)Aleksandar Antić
Ministar energetike Aleksandar Antić kaže za RTS da Srbija ima dovoljne količine svih energenata, a redukcije snabdevanja gasom nisu najavljene. Neće biti poskupljenja struje niti promene tarifnog sistema, ističe ministar energetike.

Aleksandar Antić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se situacija snabdevanja gasom prati iz dana u dan, a ono što je najvažnije - Srbija ima apsolutne neophodne količine gasa koje stižu iz Rusije.

- Niti imamo redukciju niti najavu redukcije snabdevanja gasovm. Juče smo posle niza saopštenja iz Rusije i Ukrajine izašli sa jasnom porukom: bez obzira na sve, građani ne treba da brinu jer imamo neophodne količine energenata - ističe Antić.

Prema njegovim rečima, u skladištu u Banatskom Dvoru postoji rezerva od 300 miliona kubika gasa, a "Naftna industrija Srbije" proizvodi dodatne količine.

- Imamo dovoljno gasa i možemo na pojedinim mestima da izvršimo supstituciju mazutom. Za tih šesnaest toplana, koje ne mogu da izvrše supstituciju, imamo obezbeđen gas - naglašava ministar energetike.

Aleksandar Antić ističe da je snabdevanje strujom stabilno, a da proizvodnja električne energije pokriva domaće potreba, čak je ima dovoljno i za izvoz.

Komentarišući najave da će doći do promena u tarifnom sistemu i ukidanju jeftine tarife za struju, ministar Antić kaže da su ti navodi netačni.

- Tarifni sistem neće biti menjan. Te priče o poskupljenju struje počele su od poplava kada nam je energetski sistem bio ugrožen. Dok se ne završi grejna sezona, nema poskupljenja - naglašava Antić.

Prema njegovim rečima, o eventualnim poskupljenjima biće reči kada se završe kalkulacije sa MMF-om i EBRD-om i napravi održim sistem u Srbiji.

Kada je reč o gasovodu Dimitrovgrad–Sofija, Antić podseća da je u prethodnih nekoliko dana o tome razgovarao na sastancima sa bugarskim kolegom.

- Danas imamo sastanak sa predstavnicima Evropske komisije, gde ćemo razgovorata o eventualnom finansiranju tog projekta. To je prioritet za Srbiju, Bugarsku, Evropsku uniju i očekujemo podršku finansiranju - navodi ministar energetike.

Antić očekuje da će njegov bugarski kolega uskoro doći u Beogradu, kada bi trebalo da budu potpisani energetski sporazumi sa Bugarskom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.