NavMenu

Ljiljana Živković Karaklajić, vlasnica preduzeća "D-Express" - Žena koja ubrzano zapošljava

Izvor: eKapija Četvrtak, 26.02.2015. 14:30
Komentari
Podeli

Sa dodele EY nagradaSa dodele EY nagrada
Kako se u Srbiji odlučiti za preduzetništvo? U slučaju Ljiljane Živković Karaklajić, vlasnice i direktorke kompanije YU-PD EXPRESS - D-Express, kurirske službe za ekspresnu dostavu pošiljaka, ključno je bilo veliko prethodno iskustvo u "Pošti Srbije", prilika da ga pretoči u privatan biznis, želja da dokaže da i domaće preduzeće može biti uspešno i poslovati na svetskom nivou i da žena može biti uspešna u preduzetništvu, pa makar kretala dva puta od početka.

Prvi put sa privatnim preduzećem u istoj branši, "u kom sam bila zaposlena od početka i za pet godina napravila firmu sa 500 zaposlenih. Preduzeće je veoma dobro procenjeno prilikom prodaje poznatoj i respektabilnoj stranoj kompaniji. U međuvremenu se konkurencija umnožila i eskalirala je svetska finansijska kriza, ali sam ipak odlučila da pokrenem svoj biznis i osnovala sam novo preduzeće 2008. godine, a sa mnom je prešlo i 165 radnika iz prethodne firme".

Danas ova kompanija, koja beleži dvocifreni rast svih ključnih poslovnih pokazatelja i godišnje upošljava između 50 i 100 novih radnika, ima 19 logističkih centara širom Srbije sa ukupno 580 zaposlenih, vrši usluge za 13.000 pravnih lica i dnevno obrađuje između 18 i 20.000 pošiljaka.

- Naši bilansi za prošlu godinu pokazuju da smo vodeći u odnosu na konkurenciju, a ono što nas izdvaja od ostalih je savremen način poslovanja. To potvrđuje i analiza za potrebe EBRD-a o tržištu poštanskih usluga u Srbiji, u kojoj se navodi da naša kompanija od osnivanja konstantno beleži visok rast, da je tehnološki 10 godina ispred ovdašnje konkurencije i na nivou nemačkih kompanija, sa prognozama o našem daljem rastu i utvrđivanju liderske pozicije u narednih pet godina. Jako sam bila motivisana da pokažem da i u Srbiji imamo znanja i sposobnosti da osmislimo pristup koji će doneti zavidne rezultate - ističe Ljiljana Živković Karaklajić.

Pitajte me za pet godina

U tehnološku infrastruktruru uložena su značajna sredstva, "jer volim da imam kontrolu nad poslom, a svesna sam da to može da se uradi samo putem savremenih tehnologija. Mnogi su se čudili zašto sam se opredelila za softver koji je u tom trenutku bio najskuplji na tržištu, a ja sam im odgovorila – pitajte me za pet godina. Kada imate svetski poznat brend koji je odabralo na desetine miliona korisnika širom sveta, odmah poručujete klijentima da idete u korak sa svetom i da se trudite da ulaganjem u svoje, olakšate njihovo poslovanje. Zahvaljujući softverima na kojima sam zasnovala poslovanje, većina procesa nam je automatizovana, a naš rad je daleko efikasniji - poređenja radi, kod nas jedan čovek obradi 13.000 faktura za pola sata, a konkurenciji je
za to potrebno više od 20 ljudi i tri do četiri dana".

U kompanijii su paralelno razvijali softver namenjen voznom parku, koji omogućava da se prate najvažniji detalji o svakom automobilu i potrošnji goriva, a prema zamisli Ljiljane Živković Karaklajić je razvijen softver koji obezbeđuje praćenje pošiljaka u realnom vremenu. Preduzeće ima i preko 3.500 instaliranih korisničkih aplikacija, preko kojih klijenti šalju naloge za preuzimanje pošiljaka, imaju svoju internu bazu adresa i klijenata/lica kojima su slali pošiljke, čuvaju podatke o dinamici slanja, troškovima..

- Jedini smo koji radimo kao i banke, u on- line sistemu - ističe naša sagovornica i dodaje da svaki kurir ima
PDA uređaj, pomoću kojeg se ceo proces oko preuzimanja, isporuke i naplate pošiljaka odvija i prati elektronski.

- Zahvaljujući ovakvom sistemu rada, svim našim klijentima možemo da obezbedimo različite vrste izveštaja vezanih za pošiljke uključujući i SMS najave o dostavi, pa ukoliko primalac nije na naznačenoj adresi, odmah se dogovaramo oko odgovarajućeg mesta isporuke. Takođe, pošto veliki broj naših klijenata prodaje robu preko interneta, softverskim rešenjima smo omogućili da čim naplatimo pošiljku, klijent dobije poruku o prenosu novca na njegov račun. Smatram da sve ovo predstavlja veliku prednost na tržištu. Trudila sam se da napravim brend, da klijentima dokažem da kvalitet koji ističemo kada predstavljamo svoje usluge nije samo priča, već da se on svakodnevno potvrđuje u praksi.

Pokretanje i razvoj ovakvog posla zahtevaju značajna ulaganja, koje pojedinac teško može sam da isfinansira
u dužem periodu.

- Srećna okolnost je što sam dugo godina u ovoj branši, pa sam stekla poverenje i izgradila partnerski odnos sa lizing kompanijama, a dobrom prezentacijom biznis plana ih uverila da bi novac bio sigurno plasiran. I pored toga, nije bilo lako obezbediti pozajmice pod prihvatljivim uslovima, koje su svakom preduzeću najznačajnije dok ne dođe do niova kada može samo sebe da izdržava. Sada, kada mi za dalji razvoj krediti više nisu toliko neophodni, dobijam ponude od velikog broja banaka, što je pomalo ironično. Mislim da bi za sve bilo bolje kada bi banke vratile partnerski odnos prilikom procene poslovnih planova i izlazile u susret preduzećima kada im je to najpotrebnije, jer se tako stiču najverniji i najbolji klijenti na duže staze .

Sve više posla za sve manje novca

Kompanija "D-Express" uvodi ove godine nekoliko novina, uslugu "dan za dan" proširuje na 24 grada u Srbiji, kao i potpuno novu uslugu "Paket na trafici" koja klijentima omogućava da svoj paket ostave u nekom od 25 objekata preduzeća "Trafika", odakle ih preizimaju kuriri "D-Express"-a. Zahvaljujući ugovoru sa svetskom mrežom "SkyNet Worldwide Express", beogradsko preduzeće će od marta pružati usluge i u međunarodnom saobraćaju.

"D-Express" trenutno ima 25% učešća na domaćem tržištu, a 85% njegovih klijenata čine pravna lica. Sa rastom internet prodaje, međutim, raste i broj dostava fizičkim licima, posebno seoskoj populaciji, što utiče i na dodatno uvećanje troškova dok, istovremeno, cene usluga kontinuirano padaju u poslednjih pet godina.

- Prošle godine smo ostvarili rast prihoda za 20%, a pošljke su porasle za 33%, što znači da radimo sve više za sve manje novca, i to je opšti trend na tržištu. Za ovu godinu smo projektovali dvocifreni rast poslovanja uz isti nivo cena, ali s obzirom da smo došli do granice isplativosti, nadam se da će od naredne godine doći do promena na tržištu i da će cene morati da se formiraju na realnom nivou - smatra naša sagovornica.

Na pitanje kako to da je ona, kao privatnik u ovoj delatnosti uspela da ostvari tako brz rast za relativno kratko vreme, a da je u Evropi privatizovano samo osam pošta, Ljiljana Živković Karaklajić kaže:

- Našem tržištu su bile potrebne usluge privatnih kurirskih službi i zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, uočila sam tu nišu i pametno je iskoristila. Na evropskom tržištu su, pored javnih operatera, prisutni svetski giganti u kurirskoj dotavi pošiljaka, kao što su DHL, TNT, UPS, FED-EX... Ukoliko su javna preduzeća profitabilna, njihova privatizacija, najčešće, nije isplativa za državu. Pošta Srbije je profitabilno preduzeće i ako donosi novac državi ne vidim razlog za bilo kakvu promenu vlasničke strukture. Naravno, poželjno je da se njen rad unapređuje, da se jača njen ugled, kako bi bila još efikasnija i profitabilnija. "Pošta Srbije" ima dobar kadar i izuzetno sam ponosna i zahvalna na znanju i iskustvu koje sam stekla u tom preduzeću".

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz publikacije kompanije EY)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

21.04.2024.  |  Vesti

Sporazum sa MMF-om biće produžen na još najmanje dve godine

21.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.