NavMenu

Uspeh domaćeg startapa u Londonu - "Strawberry energy" u finalu takmičenja za pametne gradove

Izvor: eKapija Četvrtak, 26.02.2015. 16:09
Komentari
Podeli
Jedan srpski startap se plasirao u finale takmičenja "Cognicity Challenge" u Londonu, kao jedini u svojoj kategoriji koji nije iz Velike Britanije - reč je o startapu "Strawberry energy", koji je izumeo solarnu platformu za WiFi i punjenje mobilnih telefona "Strawberry Drvo". Svojim plasmanom u finale, "Strawberry energy" je posao novi član akceleratora za razvoj pametnih gradova.

- Koncept pametnih gradova skrojenih po potrebama ljudi uz smanjenu emisiju ugljen dioksida i zdravije okruženje, jeste trend koji sve više gradova širom sveta nastoji da primeni u svojim urbanim sredinama - kaže Miloš Milisavljević, osnivač i direktor firme "Strawberry energy". - Velika nam je čast što je jedna od najvećih kompanija Velike Britanije u oblasti nekretnina prepoznala značaj našeg rešenje za pametne gradove budućnosti kao što je London.

Ovaj startap će tokom naredna 3 meseca imati priliku da unapredi svoje pametne solarne instalacije uz aktivno mentorstvo od strane rukovodioca "Canary Wharf" Grupe i drugih eksperata, kao što su "Intel" i "Innovate UK". Nakon toga, biće proglašen pobednik takmičenja, koji će dobiti 50.000 funti i mogućnost da primeni svoje rešenje u Londonu.


Takmičenje je organizovala londonska kompanija za nekretnine "Canary Wharf Group", sa željom da identifikuje i razvije napredne tehnologije za pametne gradove, koje će kasnije biti upotrebljene u istoimenom kraju Londona. Ova kompanija je preuredila sadašnju londonsku četvrt "Canary Wharf" u superiorni kvart koji obiluje poslovnim prostorima, shopping centrima i zanimacijama za slobodno vreme, prostirući se na 1,5 miliona kvadrata.

"Strawberry energy" našao se u kategoriji "Upravljanje integrisanim resursima" sa još 5 lokalnih startapova. Druge kategorije u kojima su se startapovi takmičili bile su "Povezani domovi", "Virtuelni dizajn", "Integrisani transport", "Održive zgrade" i "Automatizovani sistemi u izgradnji".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.