NavMenu

Gazdinstvo "Nenadović" iz Srema srpski rekorder u prinosu pšenice - Pavle Nenadović nagrađen za investicije u ratarsku proizvodnju

Izvor: eKapija Četvrtak, 26.02.2015. 09:52
Komentari
Podeli
(Foto: Rajko Karišić)
Pavle Nenadović, ratar iz Sremskog sela Voganj, jedan je od dobitnika Priznanje menadžer godine za investicije u ratarsku proizvodnju koje dodeljuje Klub privrednih novinara. Rekorder u prinosu pšenice, posebno je ponosan na svoj uspeh iz 2013. godine kada je uspeo da proizvede 10 tona pšenice po hektaru.

- U poljoprivredi je jako teško. Pored svih problema imali smo i sušu 2012. godine koja nas je, u mom delu Srema, baš unazadila. Borba je stalna - sa prirodom, sa vremenskim prilikama, sa cenama, uslovima i trgovcima...Ali glavu gore, mora se ići napred i raditi. Moj cilj je da proizvedem što više robe po jedinici površine jer je samim tim bolja i zarada - kaže za "eKapiju" Pavle Nenadović.

Pavle je šesta generacija u porodici koja se bavi poljoprivredom. Obrađuje svojih 20 hektara, ali i zemlju koju uzima pod zakup. Osim pšenice, seje i kukuruz na površini od 220 hektara i sa 11 tona po hektaru ostvaruje dvostruko veći prinos od prosečnog proseka u zemlji.

- Ja sam "rođen i odrastao na njivi" i smatram to svojom vrlinom, a ne manom kako se često poljoprivrednici predstavljaju u našoj državi - kaže Nenadović.
Pavle Nenadović među dobitnicima (Foto: Mileta Mirčetić)Pavle Nenadović među dobitnicima
Za uspešno poslovanje i rekordnu proizvodnju trebalo je mnogo rada i truda, ali u mnogome za to je zaslužna i najsavremenija mehanizacija. Gazdinstvo "Nenadović" je jedno od retkih u Srbiji koje se može pohvaliti da njive obrađuje najboljim "svetskim mašinama".

- Uložio sam više od 1 mil EUR u mehanizaciju i zemlju koju sam kupio. Ovakva mehanizacija sama po sebi diže prinos, kao i kvalitet rada koji je sa ovim mašinama em jeftiniji em kvalitetniji - objašnjava Pavle Nenadović.

Dodaje da je trebalo imati hrabrosti i skupiti zube kada se odlučio na ovako veliko ulaganje. Ali isplatilo se.

- Sve dajem pšenici i ona mi to vraća, za dobro moje porodice - kaže Nenadović.

Sada mu je cilj da napravi čist kapital i ostavi sinu u nasleđe, kao što je i njemu ostavio otac.

Jer kako kaže Pavle Nenadović - poljoprivreda nije zanimanje, nije posao već je način života.
D.S.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.