NavMenu

Pogledajte odakle u Beogradu pauk najčešće nosi vozila

Izvor: Blic Sreda, 25.02.2015. 09:05
Komentari
Podeli

(Foto: Ivana Vuksa)
Pre nego što se udobno smestite u kafić u glavnom gradu, dobro razmislite da li ste parkirali automobil na dozvoljenom mestu! Evo i zbog čega.

Od početka 2015. pauk je odneo više od 500 nepropisno parkiranih vozila oko kafića na Dorćolu, u Savamali i ugostiteljskoj zoni na Vračaru.

U vreme noćnih vikend izlazaka, radnici "Parking servisa" su u saradnji sa saobraćajnom policijom od 5. do 15. februara sproveli tri velike akcije u Savamali. Epilog je nekoliko desetina prekršajnih naloga. Mnogo posla bilo je i zbog bahato parkiranih automobila u Karađorđevoj i okolnim ulicama, odakle su dizalice odnele čak 170 vozila.

Iz ulice Strahinjića bana pauk je uklonio više od 30 nepropisno parkiranih četvorotočkaša, a veliki broj vozača dobija kazne.

- Razlog manjeg broja uklonjenih vozila je što su vozači u blizini i najčešće vide kada se naše dizalice približe. Krajem 2014. u jednoj od velikih akciji izdato je više od 30 prekršajnih naloga, dok je saobraćajna policija napisala 93 naloga - kaže za "Blic" direktor "Parking servisa" Andrija Čupković.

U blizini Hrama Svetog Save, ali i okolnih ulica na Vračaru, problem je nedostatak parking mesta, ali i što se posetioci ugostiteljskih objekata ponašaju kao da im je sve dozvoljeno.

- Iz Skerlićeve, Njegoševe, Nebojšine i okolnih ulica oko kafića od početka godine uklonjena su 103 automobila. Planiramo izgradnju podzemne garaže ispod Skerlićeve koja će imati dve podzemne etaže i minimum 350 parking mesta. Uz to, biće i više prostora za ulično parkiranje u blizini Narodne biblioteke - kaže Čupković.

Iako se čini da je pauk angažovaniji nego ranije, cifre pokazuju da je broj uklonjenih automobila u 2014. za 20% manji nego u 2013: povećao se broj poslatih poruka, a građani redovnije plaćaju parkiranje.

Po nalogu komunalne inspekcije, 210 vozila odneo je "Zeleni pauk". Posebna pažnja usmerena je na priobalje, dečja igrališta, okolinu škola i vrtića.

Nedavno je Andriju Čupkovića zvao direktor porodilišta u Kliničkom centru u Deligradskoj ulici.

- Jedna žena se čak i porodila u kolima, ispred Druge hirurške klinike, stotinak metara od GAK-a jer je bila zaglavljena u koloni vozila, a vozač nije mogao da dođe do porodilišta - kaže Čupković.

Kazna 5.000 plus cena prevoza

Sve kazne za parkiranje su 5.000 dinara (na zelenoj površini, pešačkom prelazu, trotoaru, mestu za osobe sa invaliditetom). Ukoliko je izazvana nesreća ili ugrožena bezbednost kazna je od 6.000 do 18.000 dinara. Ukoliko kaznu izmirite u roku od osam dana, platićete upola manje. Pauk automobil ne nosi bez prijave. To znači da plaćate kaznu od 5.000 dinara, plus za prevoz - od 6.000 do 19.860 dinara, u zavisnosti od težine automobila.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.