NavMenu

Počela digitalizacija RTG aparata u Domu zdravlja "Novi Sad"

Izvor: eKapija Ponedeljak, 23.02.2015. 14:25
Komentari
Podeli
(Foto: Grad Novi Sad)
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat posetili su ambulantu "Jovan Jovanović Zmaj" Doma zdravlja "Novi Sad", gde je započet proces digitalizacije RTG aparata. Grad Novi Sad je za potrebe Doma zdravlja "Novi Sad" obezbedio dva univerzalna digitalna aparata za radiografiju sa digitalnom akvizicijom slike, flet panelom i motorizovanim kretanjem koji se nalaze u ambulanti "Jovan Jovanović Zmaj" i Domu zdravlja na Novom naselju.

- Posle dužeg vremena, Gradska uprava za zdravstvo i Dom zdravlja "Novi Sad" zajednički realizuju koncept digitalizacije rendgen aparata. Grad je za nabavku dva RTG aparata izdvojio ukupno 22 miliona dinara. Do kraja godine nas očekuje nabavka još jednog modernijeg i sadržajnijeg aparata koji će biti instaliran u Domu zdravlja na Limanu 4. Suština je da se zahvaljujući digitalnim aparatima postiže daleko brže obavljanje RTG snimanja, samim tim brže je i zakazivanje pregleda pacijenata kao i očitavanje rendgenskih snimaka - rekao je gradonačelnik Vučević i dodao da će Grad Novi Sad nastaviti sa ulaganjem u novu i modernu opremu za zdravstvo radi kvalitetnije zdravstvene zaštite Novosađana.

Član Gradskog veća za zdravstvo Zoltan Horvat je naglasio da upotrebom digitalne tehnologije prestaje potreba za RTG filmovima, što rezultira značajnim uštedama finansijskih sredstava.

- U predstojećem periodu planirana je nabavka PACS sistema za arhiviranje podataka, što bi omogućilo kompletnu povezanost sistema i mogućnost očitavanja snimaka na daljinu. Uvođenjem digitalnih aparata našim pacijentima omogućena je RTG dijagnostika kakva se primenjuje u savremenim evropskim centrima – istakao je Zoltan Horvat.

Uvođenjem digitalnih RTG aparata u Dom zdravlja "Novi Sad" omogućeno je brže obavljanje RTG snimanja, smanjena je mogućnost greške pri obradi slike i dužina ekspozicije što zajedno sa visokom efikasnošću detektora daje daleko manje doze zračenja koje primaju pacijenti i zaposleni na odeljenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.