Izvor: Novosti | Nedelja, 22.02.2015.| 10:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pao dogovor - Čačanska banka ide Turcima

Čačanska banka će konačno dobiti kupca. To je turska Halk banka koja je već prošle godine bila glavni interesent za ovu našu najveću regionalnu banku. U Agenciji za osiguranje depozita ističu da je Halk banka dostavila konačnu ponudu za kupovinu akcija Čačanske banke, a pregovori sa prodavcima (Republikom Srbijom, EBRD i IFC) su u završnoj fazi.

- Okončanje transakcije očekuje se nakon usaglašavanja i potpisivanja kupoprodajnog ugovora, o čemu će javnost biti obaveštena - potvrđeno je "Novostima" u Agenciji za osiguranje depozita.

Prema saznanjima lista, Čačanska banka biće prodata bez tendera, dogovorom, jer su sa Halkom već vođeni pregovori, ali je problem bila cena. Sada će naša banka otići u ruke Turaka po ceni nižoj od očekivane, mada će i ta vrednost, s obzirom na stanje na finansijskom tržištu, biti zadovoljavajuća.

Halk banka će preuzeti kompletnu mrežu Čačanske banke u početku, a zatim će se širiti po Srbiji. Čačanska banka je bila više okrenuta poslovanju sa privredom.

Prvi pregovori sa turskom bankom zvanično su oglašeni kao "propali" početkom decembra prošle godine, posle gotovo jednogodišnjih pregovora.

Iako ni tada niko zvanično nije pričao o ceni za većinski paket akcija, nezvanično se spekulisalo o 10 mil EUR.

Čačanska banka je 28,48% u vlasništvu države, 24,99% poseduje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), 19,99% međunarodna finansijska korporacija IFC.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.