NavMenu

Neophodne izmene Zakona o javnim nabavkama za efikasnije snabdevanje lekovima

Izvor: Tanjug Četvrtak, 19.02.2015. 14:45
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com)
Predstavnici Ministarstva zdravlja i zdravstvenih ustanova u Srbiji saglasili su se danas da su neophodne izmene Zakona o javnim nabavkama, koje su, kako ocenjuju, kamen spoticanja u efikasnom snabdevanju lekovima i ostalim medikamentima, ali i medicinskom opremom.

Na konferenciji "Izazovi i perspektive u farmaciji u 2015. godini" u organizaciji NIN Fokusa, ciji su partneri "Hemofarm" i Tanjug, konstatovano je i da je postojeći Zakon o javnim nabavkama u osnovi dobar, ali da su hitno neophodne dopune. Dopune bi omogućile da procedura za nabavku lekova traje mnogo kraće, a zdravstvene ustanove bi bile blagovremeno snabdevene lekovima.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić rekao je da su javne nabavke veliki kamen spoticanja u zdravstvu, navodeći da određeni tenderi za nabavku medicinskih aparata moraju da se ponavljaju tri, četiri ili pet puta i istakao da su to objektivne okolnosti sa kojima se suočava Ministarstvo zdravlja.

Vekić navodi da je želja tog resora da građani širom Srbije ne osete nestašicu lekova ili bilo kog medicinskog aparata neophodnog za adekvatno lečenje. Prema njegovim rečima, iz Ministarstva zdravlja se daju velika sredstva za popravku aparata koji su neophodni za svakodnevno funkcionisanje u zdravstvenim ustanovama, a u 2015. godini planirana je nabavka pet novih linearnih akceleratora, koji bi uključivali i servisne usluge i rezervne delove.

Vekić je ukazao da su uštede od centralizovanih javnih nabavki u 2013. i 2014. godini bile od 25 do 30 mil EUR i da se po glavi stanovnika godišnje izdvaja 260 EUR po stanovniku.

Direktor Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić takođe je ukazao na potrebu izmene sistema nabavke lekova, odnosno da procedura traje kraće od dva meseca, koliko je inače uobičajeno da traje. On je rekao da se najveće zamerke odnose na to što se ponuđaču daje rok od 30 do 40 dana da se prijavi na konkurs, ističući da bi taj rok treba da se skrati na najviše 10 dana.

- Ne vidim zašto je rok toliko dugačak. Nije problem država, jer je u ovoj situaciji kada je kriza našla dovoljno sredstava da se kupe svi potrebni lekovi, ali proces nabavke traje jako dugo - rekao je Ristić.

Da Zakon o javnim nabavkama treba što pre menjati složio se i direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović, koji smatra da postojeći zakon ne štiti dovoljno naručioce pri izboru kvalitetnih proizvoda koji bi pružili kvalitetnu zaštitu. Kao primer je naveo nabavku rukavica, koje pucaju, dodajući da cilj nije nabavka jeftinijih proizvoda, već kvalitetnijih.
Njegov predlog je i da se od primene zakona izuzmu situacije kada dođe do nekih retkih bolesti, pa je određeni lek neophodno hitno nabaviti mimo tendera, kao i u slučajevima kada dođe do zastoja centralizovanih javnih nabavki.
Direktorka Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" Vera Stoiljković rekla je da taj institut sprovodi javne nabavke i da su poznati svi problemi u toj oblasti, ali da uspeva da održi poslovanje i proizvodnju vakcina. Ona je rekla da su potrebe sve veće, ali da nema dovoljnih količina vakcina na tržištu, te istakla da su potrebna dodatna ulaganja države u taj institut.

Vekić je rekao da je Ministarstvo zdravlja sa makedonskim Ministarstvom zdravlja sklopilo ugovor da dve države zajedno apliciraju za petovalentne vakcine, navodeći da je Srbija malo tržište za velike kompanije koje ih proizvode.

Pomoćnik ministra zdravlja Dejan Kostić rekao je da zdravstveni sistem Srbije proizvodi rezultate koji su slični rezultatima drugih zemalja, ali koje manje ulažu u zdravstvo, što nikako nije dobro. On je objasnio da Srbija izdvaja od 10,4 do 10,6% BDP za zdravstvo i da je to na nivou zemalja u okruženju ili jugoistočne Evrope, ali je problem što je BDP Srbije niži od velikog broja tih zemalja.

- To je objektivni problem, ali nas ne opravdava, pogotovo imajući u vidu da i neke druge zemlje postižu iste ili silčne rezultata sa dosta manje novca. To govori da sistem nije do kraja utegnut i da postoje mesta koja mogu da budu sređena - zaključio je on.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.