NavMenu

Sremska Mitrovica, mesto u kome su se rađali Rimski carevi - Virtuelni Muzej fotografija Rajka Karišića (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.02.2015. 14:35
Komentari
Podeli

(Foto: Rajko Karišić)

Jedan od najstarijih gradova u Vojvodini i Srbiji, ponikao na mestu antičkog grada Sirmijuma, nekada prestonice Rimskog carstva. Mesto gde su rođeni brojni rimski carevi-Hostilijan, Trajan, Aurelijan, Maksimilijan....Dobro došli u Sremsku Mitrovicu!

Sa Beogradom je Sremska Mitrovica povezana jedinom dvokolosečnom prugom u državi. Od pokrajinskog sedišta, Novog Sada udaljena je 50 km, a od granice sa Hrvatskom samo 35 km, po čemu je najbliža Zapadu od svih okružnih središta naše zemlje.

Nekada jedna od četiri prestonice carstva, pored Rima, Milana i Nikomedija, nazvana "slavnom i mnogoljudnom majkom gradova" danas broji nepunih 40 hiljada stanovnika.

Proglašena je za srpski grad budućnosti, ali je ujedno i grad koji je bogat istorijom i tradicijom. Sremska Mitrovica je središte jednog od okruga u državi i ima razvijenu mrežu kulturnih i obrazovnih ustanova i niz kultunih dešavanja. U Sremskoj Mitrovici se održava niz manifestacija među kojima i Festival besedništva, Mitrovačko leto, kao i Festivali folklora, gudača i džeza.

Nekadašnji Sirmijum je i "muzej pod otvorenim nebom" u kome su ostaci antičke rimske prestonice, građevine barokne i klasicističke arhitekture 18. i 19. veka, kao i Spomen-park (Spomen-groblje), delo jednog od najpoznatijih jugoslovenskih arhitekti posleratnog spomeničkog graditeljstva Bogdana Bogdanovića.

(Foto: Rajko Karišić)

2006. godine započet je projekat natkrivanja i revitalizacije Carske palate Sirmijuma što je jedinstveni objekat muzejsko-turističkog karaktera sa izloženim arheološkim eksponatima Sirmijuma, digitalnim animacijama, suvenirnicom, kafeom i šetnicom kojom se posetioci mogu kretati u razgledanju ostataka palate.

Ispod današnje Sremske Mitrovice, nalazi se jedini neiskopani rimski hipodrom na svetu, sagrađen početkom 4. veka carskim ukazom cara Konstantina. Ogromna građevina dužine oko 450-500m i širine 150m nalazi se u ostacima oko 4m ispod nivoa današnje Mitrovice. Sirmijumski hipodrom smatra se najvećom građevinom rimske antičke arhitekture van Italije.

(Foto: Rajko Karišić)

Jedan od simbola Sremske Mitrovice je i najduži viseći pešački most u Evropi raspona 297,5m. Most se nalazi tačno na mestu nekadašnjeg Artemidinog mosta gde su u vreme progona hrišćana vršena pogubljenja "sirmijumskih svetih mučenika". Po jednom od njih, Sv. Irineju most je i dobio ime.

Pored svih kulturnih i obrazovnih institucija, Sremska Mitrovica ima i Kazneno popravni zavod. U sremskomitrovačkom zatvoru svoje kazne su između ostalih služili i Milovan Đilas, Oskar Davičo, a Moše Pijade i Rodoljub Čolaković su za vreme svog robijanja ovde preveli Marksova dela "Kapital" i "Bedu filozofije". U prostoru zatvora snimana su mnogobrojna filmska ostvarenja, među kojima i "Poslednji krug u Monci", "Braća po materi", italijanska serija "Hobotnica"....

Sremskom Mitrovicom je šetao i naš poznati fotograf Rajko Karišić i za sebe, a i za nas zabeležio lepe fotografije, pa ih i Vi pogledajte.

Uživajte u ovim slikama, a sa Rajkom popričajte o saradnji na karisic@gmail.com

Fotogalerija
Šetati i gledati u kuće, ljude i reku, a u Sremskoj Mitrovici
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.