NavMenu

Nastavlja se rasprodaja imovine "Transpetrola" - Licitacija za ribnjak 10. marta

Izvor: Dnevnik Četvrtak, 19.02.2015. 08:32
Komentari
Podeli

Stečajna upravnica "Transpetrola" Dragica Arsić zakazala je za 10. mart prodaju ovog sečanjskog preduzeća, kao pravnog lica, pri čemu je u oglasu, kao najvažnija imovina, naveden neuknjiženi ribnjak za uzgoj konzumnog šarana. Početna cena ribnjaka na javnom nadmetanju iznosi približno 142 miliona dinara.

Ovim će biti nastavljena rasprodaja imovine nekada veoma uspešne firme, nakon što su prodati silosi i skladišta, smešteni na samom ulazu u Sečanj. Njih je kupila novosadska firma "Agroglob" za 273 miliona dinara, što je bilo duplo više od početne cene iskazane na javnom nadmetanju. Za objekte za prijem, sušenje i skladištenje žitarica u Sečnju i Sutjesci, čija je startna cena iznosila oko 133 miliona dinara, bili su zainteresovani i novosadska firma "Agrotrading" i Raiffeisen banka, ali je "Agroglob" odmah u startu udvostručio cenu, tako da su se konkurenti povukli iz ove tržišne utakmice.

Tom prilikom na prodaju je ponuđena i benzinska pumpa "Maja", po početnoj ceni od 17,4 miliona dinara, međutim niko nije bio spreman da plati toliku sumu da bi preuzeo ovaj objekat. Umesto toga, prodato je još pet kamiona iz voznog parka "Transpetrola". Na prodaju javnim nadmetanjem nije ponuđen jedino ribnjak prema Sutjesci, za neke poslovno najzanimljiviji proizvodni deo pomenute firme, jer se, po rečima Dragice Arsić, delom nalazi na zemljištu u državnom vlasništvu, što je predstavljalo problem. Međutim, posle procene vrednosti ribnjaka, koji se prostire na oko 400 hektara, i otklanjanja prepreka, odlučeno je da i on bude prodat.

Stečajni postupak u "Transpetrolu" otvoren je u jesen 2011. godine, po rešenju Privrednog suda u Zrenjaninu, a na zahtev Zemljoradničke zadruge "Mrkšićevi salaši" iz Srpskog Itebeja. Tada je obelodanjeno da preduzeće poveriocima duguje 16 miliona evra, čak tri puta više nego što je procenjeno da vredi njegova imovina. Suvlasnik sečanjskog preduzeća Branko Samardžić podneo je plan reorganizacije koji, ipak, nije usvojen, pošto ga nisu podržali poverioci, tako da je stečajnom sudiji Radomiru Radojčiću preostalo jedino da proglasi bankrot ovog poljoprivrednog kolektiva. Prethodno je stečajna upravnica konstatovala da plan reorganizacije nije izvodljiv i da ne sadrži troškove proizvodnje i realne izvore za njeno finansiranje.

Inače, dešavanja oko "Transpetrola", po mnogima, predstavljaju jednu od najvećih afera u poljoprivredi Banata. Poverioci vele da su ostali uskraćeni za milione evra i pitaju kako je moguće da ogromne količine pšenice, kukuruza, đubriva i ostalog materijala, koje su samo skladištene u silosima "Transpetrola", jednostavno ispare, a da vlasnici tih poljoprivrednih proizvoda ostanu kratkih rukava.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.