Izvor: Novosti | Sreda, 18.02.2015.| 10:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pinjate su in - Miloš Rađenović ideju za unosan posao dobio od male rođake

(Foto: pinjatashopbeograd.blogspot.com )
U pravoj maloj porodičnoj radionici, već šest meseci, Miloš Rađenović pravi - pinjate. Ideja, koju je dobio od svoje male rođake iz inostranstva, brzo je naišla na dobar prijem u Beogradu.
Ova vrsta zabave osvojila je decu i njihove rođendanske proslave, a popularni likovi iz kojih ispadaju slatkiši i konfete odavno su prešli granice Meksika, prve asocijacije na razbijanje pinjata.

Dok uređuje novi prodajni prostor, koji će uskoro otvoriti u Ruzveltovoj ulici, kao i na Zemunskom keju, Miloš ima pune ruke posla. Sa devojkom Lidijom počeo je da pravi pinjate podstaknut željom četvorogodišnje rođake iz Turske.

- Asja je ovde u Beogradu slavila rođendan i želela je da tog dana ima pinjatu - priseća se Miloš.
- To je u Turskoj veoma popularan vid zabave.

Tako je nastala prva od njih stotinu. Štrumpfovi, Diznijevi junaci, Nindža kornjače, navijački motivi osvojili su na početku Miloševe prijatelje, a kako se dobar glas daleko čuje, po preporuci, ubrzo je počelo da se javlja sve više zainteresovanih mama i tata.

- Istina je da su naša ciljna grupa žene između 30 i 40 godina, koje žele, kao majke ili tetke, da prirede nezaboravna slavlja svom mezimčetu - uz osmeh objašnjava Miloš.

Za jednu pinjatu potrebno je dva dana posla. Recept nije previše komplikovan. Kalupi i smesa, plus raznovrsni slatkiši i konfete, maštovito pomešani.

- Potrebna su nam dva dana za izradu, pre svega, zbog sušenja. Nije komplikovano, ali potrebno je strpljenje, kao i dobra ideja za ukrašavanje - zaključuje Rađenović.

Cene od 1.500 dinara

U pinjatu standardne veličine stane stotinak bombona i tridesetak čokoladica, uz konfete. Cene su od 1.500 dinara, pa naviše. Najčešće je reč o sumi od 1.700 i 2.000, u koju je uključen i ukrasni štap kojim se razbija pinjata.


Kina i Meksiko

Pinjata predstavlja vreću napravljenu od kartona ili tkanine koja se ukrašava i puni igračkama, slatkišima i konfetama. Na kraju proslave razbija se motkama.

Pinjata potiče iz Kine, ali je najzastupljenija u Meksiku.

Nagrada 3.333 EUR

Za ideju "Pinjata shop" Miloš Rađenović je dobio i nagradu za najbolji biznis plan - "Palilulski poslovni anđeo". Njegovo rešenje je ocenjeno kao najcelovitije i u decembru je zato osvojio 3.333 EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.