NavMenu

Hrvatska elektroprivreda otkupljuje projekte zelene energije

Izvor: Tanjug Nedelja, 15.02.2015. 12:06
Komentari
Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) uputila je javni poziv svim zainteresovanim domaćim investitorima u vetroelektrane, solarne elektrane, male hidroelektrane, elektrane na biomasu i bioplin da joj prodaju svoje projekate ili udeo u njima.

- Nakon višegodišnjeg iščekivanja, HEP je odlučila da značajnije poveća proizvodnju energije iz obnovljivih izvora - piše "Večernji list".

Sličan poziv HEP je objavio i pre godinu dana, ali se tada on odnosio isključivo na preuzimanje projekata u vetroenergetici, pa je ovo značajan "iskorak za nacionalnu elektroenergetsku kompaniju - podseća Večernji.

List dodaje da je HEP u poslednjih desetak godina često bio suočen s kritikama javnosti zbog "potpune neaktivnosti u segmentu obnovljivih izvora energije", ali da se kompanija uporno branila tvrdnjama da proizvodnjom iz velikih hidroelektrana nadmašuje evropski prosek u "zelenoj energiji" i da su joj takve investicije nepotrebne.

Podaci govore da je u 2013. godini 60% električne energije u Hrvatskoj proizvedeno u velikim hidroelektranama, dok na ostale obnovljive izvore energije otpada još 4,8%.

U HEP-u nisu naveli koliko novca žele da utroše na otkup projekata, ali list podseća da je kompanija nedavno najavila ulaganja od milijardu kuna (120 mil EUR) u razvoj elektroenergetske mreže u 2015. godini, pri čemi razvija i sopstvene projekte elektrana na biomasu u Sisku i Osijeku.

U tekstu se, takođe, navodi da će zbog loše ekonomske situacije u zemlji mnogi podsticaji u proizvodnji obnovljive energije biti smanjeni, a neki čak i ukinuti, što će mnogim investitorima otežati ili čak ugasiti trenutno poslovanje ili razvoj projekata.

S druge strane, HEP zbog sasvim drugačijih postavki, ima računa da i bez subvencija razvija male elektrane, pa se očekuje da to bude jedan od glavnih razloga uspešne trgovine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.