Izvor: Beta | Subota, 14.02.2015.| 11:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbiji potrebno mnogo više programera

U proizvodnji softvera u Srbiji je zaposleno između šest i sedam hiljada ljudi, od kojih je više od polovine, odnosno oko 3.500, u Novom Sadu, ali su potrebe mnogo veće, izjavio je direktor Vojvođanskog IKT klastera Milan Šolaja.

Šolaja je za novosadski Dnevnik rekao da je veliki problem IT industrije u Srbiji nedostatak kadrova, pa tako praktično nema nijednog nezaposlenog kvalitetnog programera, a potreba za tom strukom ne jenjava.

On je ocenio da bi obrazovni sistem trebalo da prati potrebe tržišta rada, ali to nije tako, pa u visokoškolskim ustanovama u Srbiji nema mesta za sve koji žele da upišu studije računarstva.

Šolaja je istakao primer Rumunije, gde studenata računarstva ima mnogo više, subvencioniše se celokupan izvoz softvera, što i obezbeđuje dodatnu konkurentnost, a taj sektor oslobođen je i plaćanja poreza na plate, ali se to državi višestruko vraća.

Prema njegovim rečima, Novi Sad se s pravom može smatrati centrum industrije informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u Srbiji, a samo na Fakultetu tehničkih nauka u glavnom gradu Vojvodine "izraslo je" 105 kompanija iz te oblasti, koje postižu dobre rezultate na tržištu.

Šolaja je naveo da je jedna kompanija iz Novog Sada u prve dve godine rada prodala 40.000 licenci za podršku upotrebi svog programa po 300 američkih dolara po licenci, a njihovi klijenti su poznate svetske kompanije, poput SAP-a i "Diznija".

Naveo je i primer dve novosadske kompanije koje imaju 80% svetskog tržišta HOPA igara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.