NavMenu

Novi zakon neprimenljiv - Zbog teškoća u primeni novih računovodstvenih pravila, APR produžio rok za predaju završnih računa

Izvor: Danas Petak, 13.02.2015. 08:45
Komentari
Podeli
Novi Zakon o računovodstvu uneo je haos u poslovanje preduzeća širom Srbije, zbog čega je Agencija za privredne registre (APR) bila primorana da za mesec dana produži rok za dostavljanje finansijskih izveštaja za 2014. godinu, budući da ogroman broj firmi nije u stanju da pripremi ovaj dokument u skladu sa novim pravilima. Prema podacima Mreže za poslovnu podršku, čak 374.000 pravnih lica u Srbiji onemogućeno je da zatvori poslovnu godinu, zbog insistiranja Ministarstva finansija na primeni novih pravila.

Izmenama Zakona o računovodstvu i donošenjem podzakonskih akata, preduzeća su dobila obavezu da ove godine pripreme tri puta veće finansijske izveštaje nego što je do sada bio slučaj, pri čemu, kako navode u Mreži, nova pravila nisu u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima i čak omogućavaju prikazivanje lažnih rezultata firme.

Uz to, zbog drastično komplikovanije izrade novih izveštaja, privrednici će ovaj posao morati da plate mnogo skuplje. Savez računovođa procenjuje da će ukupan trošak primene Zakona srpsku privredu ove godine iznositi čak 180 mil EUR, a Mreža ocenjuje da će sa svim izdacima cifra dostići i 250 mil EUR.

Zbog toga su Savez računovođa, kao i Mreža, tražili od Ministarstva finansija da odustane od novih pravila, ali nikakav odgovor do sada nisu dobili. List "Danas" je juče poslao pitanja Ministarstvu finansija u vezi problema sa primenom Zakona o računovodstvu, ali do zaključenja ovog broja komentar nije stigao.

- Po prvi put posle skoro 50 godina, 374.000 preduzeća, preduzetnika, udruženja i drugih pravnih lica koji rade u Srbiji, ne mogu da predaju godišnje finansijske izveštaje i na regularan način završe prethodnu poslovnu godinu. APR je za mesec dana odložila predaju završnih računa, ali već sada je izvesno da izveštaji neće moći da budu predati ni posle tog roka, jer je Zakon o računovodstvu donet 2013. i sedam njegovih podzakonskih akata nemoguće primeniti u praksi. Mreža za poslovnu podršku je u saradnji sa Savezom računovođa i revizora Srbije i najvećim nemačkim investitorima u Srbiji još u oktobru 2014. godine upozorila da zbog Zakona o računovodstvu koji je donet na osnovu ukinutih direktiva EU i suprotno Međunarodnim računovodstvenim standardima, preti kolaps u privrednom sistemu zemlje, ali predstavnici Ministarstva finansija koji su ovaj zakon doneli tada nisu reagovali. U poslednjih nekoliko nedelja više stotina preduzeća, obratilo se Mreži za poslovnu podršku jer su troškovi implementacije novog Zakona ogromni, a Zakon neprimenjiv, zbog čega ne znaju kako će zatvoriti knjige za 2014. godinu - navode u Mreži.

Kako navode, za ovaj "svojevrsni privredni kolaps" odgovorni su činovnici u Ministarstvu finansija koji su u toku pisanja novog Zakona o računovodstvu 2013. godine uporno odbijali da uvaže apele privrede i profesionalnih organizacija računovođa da se takav zakon ne donosi, jer je preskup za posrnulu srpsku privredu, prebirokratizovan i neprimenljiv.

Omogućeno lažno prikazivanje poslovanja

- Srbija je ovim postala crna tačka u Evropi, jer poslovanje firmi u Srbiji nije uporedivo sa poslovanjem firmi u zemljama EU i drugim zemljama u okruženju. Preobimni finansijski izveštaji unose dodatnu nesigurnost u poslovanje i sigurno će poskupeti bankarske kredite privredi, jer se rizik davanja kredita uvećava. Zakon omogućuje lažno prikazivanje rezultata poslovanja što povećava mogućnosti za prevare i privredni kriminal. Generalna posledica ovakvog Zakona o računovodstvu će biti pad Srbije na Doing Business listama Svetske banke i usporavanje dolaska stranih investitora - tvrde u Mreži.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.09.2023.  |  Energija, Građevina, Zdravstvo

Srbija i Francuska potpisale četiri sporazuma u oblasti energetike, infrastrukture i medicine

Srbija i Francuska potpisali su nekoliko dokumenata u oblastima energetike, infrastrukture i medicine: - Finansijski protokol između Vlade Srbije i Vlade Francuske o saradnji u oblasti finansiranja uvođenja opšte automatizacije upravljanja elektrodistributivnom mrežom u Srbiji; - Sporazum o saradnji između Infrastruktura železnica Srbije, Francuske agencije za razvoj i Francuske železnice; - Pismo o namerama između kompanije Buig,

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.