NavMenu

Ima li sive ekonomije u srpskom izvozu?

Izvor: eKapija/RTS Četvrtak, 12.02.2015. 16:42
Komentari
Podeli
Dve trećine izvoza iz Srbije ide u Italiju i Nemačku, što potvrđuje da imamo kvalitetne proizvode, rečeno je na panelu o kvalitetu robe i njegovom uticaju na liderske pozicije. Najveći problem za privrednike nije kvalitet, već kako da se izbore sa nelojalnom konkurencijom i falsifikatorima brendova.

Novi zakon o objedinjenim inspekcijama pomoći će smanjenju sive ekonomije, kažu u resornom ministarstvu trgovine.

Nelojalna konkurencija često izlazi sa nižom cenom od proizvođačke, što legalni prizvođači ne mogu, zbog obaveznih troškova.

- Činjenica je veoma jednostavna, poštujemo sve propise koje važe u državi, zapošljavamo sve radnike regularno, plaćamo sve poreze - kaže Tomi Rumf iz "Perutnine Ptuj".

- Verovatno je zakinut ne samo kvalitet već verovatno oni ne plaćaju ni adekvatne poreze i na taj način zakidaju državu, te u tom smislu bi bili veoma zahvalni da nas država kroz neku regulativu i kroz čvršću kontrolu zaštiti - kaže Nenad Đorđević iz preduzeća "Don Don".

Traže i izmenu zakona o akcizama, jer smatraju da samo tako mogu da zaštite kvalitet svojih brendova.

- Ne vidimo razloga da ne krenemo u pokretanje inicijative da se akcizne markice uvedu i na kafu - kaže Andrej Bele, generalni direktor "Grand kafe".

U Pokretu potrošača kažu da se u Srbiji kupuje uglavnom jeftinija roba, koju građani mogu da priušte, a pritom se ne gleda na kvalitet.

O kvalitetu robe na našem tržištu govori podatak da su za godinu dana dobili 6.500 prijava potrošača koji nisu ostvarili pravo na reklamaciju robe.

- Roba u Srbiji se jako malo kontroliše. To se radi sporadično dvaput ili triput godišnje, što je nedovoljno. Inspekcijske službe reaguju tek kada se desi neki problem a ne da to rade, kako bi trebalo da se radi - smatra Vera Vida iz Pokreta potrošača.

Trenutno imamo 32 inspekcije raspoređene u 11 ministarstava. Donošenjem zakona o objedinjenom inspekcijskom nadzoru pojačaćemo kontrolu u i obuhvatiti i neregistrovane firme koje inspektori do sada nisu mogli da kontrolišu.

- Ova koordinacija će se ovim zakonom uspostaviti na način da inspekcije ne samo koordiniraju već i bolje funkcionišu i proširiće se nadležnost inspektora pre svega kada govorimo o suzbijanju sive ekonomije i suzbijanju ovih padobranaca koji rada a da nigde apsolutno registrovani nisu - kaže ministar trgovine Rasim Ljajić.

Jedna od šansi našeg izvoza je kvalitetna hrana kojoj cena stalno raste na svetskom tržištu, ali nedostaju sredstva za pokretanje kontinuirane proizvodnje.

Na okruglom stolu "Kvalitet kao sredstvo za postizanje liderske pozicije na tržištu", održanom u hotelu "Hyatt", učestovali su predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Centra potrošača Srbije (CEPS), "Atlantic Grupe" (Grand kafa), kompanije "Don Don" (brendovi "Tvojih 5 minuta", "Naše zrno"), firme "Perutnina Ptuj Topiko" i vinarije "Tikveš".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.